fallback

Газпром съобщи за разтрогването на договора по проекта Южен поток

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора

20.01.2016 | 12:07 Автор: Ирина Георгиева

Публичното акционерно дружество "Газпром" обяви прекратяването на договора за проекта за газопровода "Южен поток", съобщиха от компанията, цитирани от агенция ТАСС.

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на договора, с който на "Газпром експорт" се възлагат задължения за транспортирането на газ от 2 октомври 2013г.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора, подписан на 2 октомври 2013 година и да го разтрогне, посочват от "Газпром" в официалното си изявление.

За възможно възстановяване на проекта "Южен поток" съобщи в. "Стандарт". Според изданието министър-председателят Бойко Борисов е получил такива сигнали от Русия, пише ТАСС. В същото време, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че проектът за газопровода "Южен поток" се спира и преговори за неговото подновяване не се водят. 

Руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември 2014г., че при тогавашните обстоятелства Русия няма да изпълни проекта "Южен поток". От своя страна, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът вече не е от значение. 

През декември 2014 г. италианската Saipem, член на групата Eni - италианският партньор на "Газпром" е получила известие за прекратяването на "Южен поток".

Проектът "Южен поток" на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя в Европа  67 млрд куб. м. газ годишно.

fallback
fallback