В София се търсят нови, качествени имоти

Проучване на Bulgarian Properties

02.12.2015 | 13:04
В София се търсят нови, качествени имоти

Най-изгодните имоти в София остават тези в южните квартали - Витоша, Манастирски ливади, различни части на Младост - с доходност над 6%, както и в Хиподрума, Бели брези, Медицинска академия - над 5%, показва проучването на Bulgarian Properties, публикувано на 02/12/2015.

 

Търсят се нови, качествени имоти

Нови, качествено построени имоти се търсят през 2015, показва проучването. Според анализа, тази тенденция е породена от нарасналия интерес и недостатъчното предлагане.

Инвестиции в ново строителство би донесла по-висока от средната доходност - 6-6,5% според типа апартамент, показва проучването.

Ценят се добре проектираните сгради с удобства като гаражи, по-голяма сигурност и по-добро вътрешно разпределение.

 

Наемите

Наемите на двустайни жилища в София варират между 300 и 500 евро на месец. За тристайните наемите са 400-800 евро и над 900 евро.

 

Направеното проучване показва, че имотите са един от най-сигурните активи за средносрочни и дългосрочни инвестиции, съобщава компанията.

Според нея има връщане на купувачите, довело ръст на сделките с 30% за София през 2015.

Компанията уточнява, че анализът е направен "на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани под наем, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им (офертна цена + всички допълнителни разходи за покупката + ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо)".