Пазарите уплашиха ФЕД

18.09.2015 | 13:06 Редактор: Вероника Денизова
Пазарите уплашиха ФЕД

Федералният резерв на САЩ се въздържа от увеличение на лихвите като сигнал за притесненията относно здравето на световната икономика и турболенциите на пазарите в последните месеци. Според американските централни банкери случващото се може да ограничи икономическата активност "до известна степен" и има вероятност да окаже допълнителен натиск за намаляване на инфлацията в краткосрочен план. Все пак ФЕД остави отворена възможността за затягане на паричната политика по-късно тази година. Майк МакКий от Bloomberg с повече по темата.

 

 

 

ФЕД показа нежелание да прекрати ерата на рекордни стимули в момент, в който пазарното безпокойство увеличава рисковете, и имаме бавна инфлация у дома. И въпреки че централните банкери казват, че тези фактори не са оказали значително влияние върху щатската икономика досега, те не могат да са сигурни, че винаги ще е така.

 

"Напоследък перспективите зад граница изглежда са станали по-несигурни. Завишените опасения за влошаване на растежа в Китай и други развиващи се икономики доведоха до осезаема волатилност на финансовите пазари", каза Джанет Йелън по време на пресконференция след заседанието.

 

Според Йелън ФЕД ще бъде по-уверен, ако безработицата продължи да пада и икономиката ускори темповете си. Това е и тяхната прогноза. Те вече очакват безработицата да достигне 4,8% през следващата година. В същото време очакват по-бавен ръст в инфлацията. По тази причина точковата диаграма, която отразява вижданията на централните банкери за лихвите през следващите години, показва намерения за по-бавно и по-плавно увеличение на лихвите – само едно вдигане тази година, максимум четири през следващата и приблизителна лихва от 3,5%. Йелън не успя да добре обясни защо, имайки предвид прогнозите за инфлацията, изобщо има вероятност да се вдигнат лихвите тази година.  

 

"Искам да подчертая, че прогнозата за подходящия път за лихвите по федералните фондове, както обикновено, е зависима от индивидуалните прогнози на членовете на комисията за най-вероятните събития при безработицата, инфлацията, икономиката и други фактори, но нашите реални действия във времето ще зависят от еволюцията на икономическите условия, която е много несигурна", коментира председателят на ФЕД.
 

Йелън намекна, че през октомври може да има решение, но ФЕД няма пресконференция след това заседание. И докато централният банкер Джери Лъкър е гласувал за увеличение с 0,25%, гласът му вероятно ще остане самотен още известно време.