AB InBev планира придобиване на SABMiller

16.09.2015 | 16:52 Редактор: Вероника Денизова
AB InBev планира придобиване на SABMiller

Нова мегасделка се заформя в бирената индустрия. Anheuser-Busch InBev планира да отправи оферта за придобиване към SABMiller, с което може да се създаде компания, контролираща половината от печалбата в бирения бизнес. Официалното предложение все още не е изпратено, но инвеститорите на двете корпорации вече изразиха задоволството си от потенциалната сделка. Анмари Хордърн от Bloomberg с повече по темата.

 

 

Двете най-големи пивоварни в света си дават още един шанс. Собственикът на Budweiser - AB InBev планира да отправи оферта към SABMiller за сделка, която може да създаде гигантска бирена компания. Нека ви дам малко повече информация. Комбинираната компания би контролирала половината от печалбата в бирената индустрия.

След спекулациите за евентуална сделка, ето какво знаем официално от двете страни. AB InBev е информирала SABMiller за намеренията си, но все още няма предложение. Ако SABMiller бъде купена, това ще е най-голямото придобиване в сектора и ще е поредната сделка в процеса по консолидация сред пивоварните, който тече от десетилетие насам. Бирената индустрия използва сливанията, за да отговори на забавянето в развити пазари като Европа и САЩ, където потребителите се насочват към крафт бири и вино или просто пият по-малко.

Тези две компании са смятани за крайната точка в процеса по консолидация. Те не са под контрола на фамилна структура като Heineken или Carlsberg, освен това се застъпват на много малко пазари. Инвеститорите определено харесват идеята за подобна мега сделка. Акциите на AB Inbev поскъпнаха с над 10%, а тези на SABMiller скочиха с 23% след излизане на новината. Това увеличи пазарната капитализация на компанията с 11 млрд. до общо 60 млрд. паунда.