M&A пазарът във фармацевтичния сектор продължава да е активен

Нови големи сделки предстоят

05.08.2015 | 13:38 Редактор: Велко Каменов
M&A пазарът във фармацевтичния сектор продължава да е активен

Фармацевтичната компания Shire предложи 30 милиарда долара за да придобие Baxalta, съобщава Bloomberg. Тази сделка ще позволи на Shire да навлезе в сферата на редките заболявания. Много инвеститори спекулират, че самият Shire е желана цел за придобиване и затова компанията иска да придобие друга компания, за да направи по-трудно собственото си придобиване. Но от стратегическа гледна точка сделката ще е добра за Shire, защото ще им открие позиции в сферата на редките заболявания, която е желан сектор за развитие от страна на фармацевтичните компании, защото лечението на тези болести е по-скъпо и носи по-големи печалби.

През следващите няколко месеца ще станем свидетели на сериозна активност на пазара на сливания и придобивания от страна на фармацевтичните компании. Phizer ясно изрази намеренията си за ново придобиване. След като Alergan се освободи от бизнеса си за производство на генерични лекарства, компанията ще има повече пари за харчене. Има много големи играчи на пазара, при които има раздвижване.

Има много компании, дори големи производители на лекарства като Bio-Gene и Andron, които  придобиват по-малки компании, но освен това представляват и цел за придобиване, защото в различни сфери на медицината, като онкологията, се правят много открития. В резултат много компании, за които дори не сме чували до днес, от утре може вече да струват милиарди, ако някоя голяма компания забележи потенциал в тях.

Синтиа Куунс, Bloomberg