Spacious: лесният начин за търсене на имот в Азия

Азиф Гафор, основател на Spacious

28.07.2015 | 10:01
Spacious: лесният начин за търсене на имот в Азия

Основателят на Spacious, Азиф Гафур коментира онлайн пазара на недвижими имоти, как работи и как управлява търсенето на сделки в Хонконг и Сингапур. Гафур говори в студиото на Bloomberg в Хонконг с Ришаат Саламат в предаването“Trending Business” на 28 юли 2015.


Още по темата

Как работи приложението ви и защо е по-различно в тази част от света?

Опитваме се да преосмислим целия процес на финансиране на имотния сектор от горе до долу. Какви са въпросите, които хората си задават като търсят да купят или вземат под наем, как им отговаряме с данни, вместо да разчитаме на агентите.

 

Вие събирате всичко, което става, така ли?

Да, събираме данни от най-различни източници. Опитваме се да ги представим по начин, който е много лесен за ползване и разбиране, така че хората да правят информират избор онлайн.

 

Някои хора ви критикуват за този начин - казват, че не е надежден. Какво ще кажете?

Ние сме разработили много алгоритми в опит да намерим реалната пазарна цена на един имот. Винаги има начин да се подобрят, те никога не са завършени. Работата продължава

 

Но сигурно забелязвате тенденции в имотния пазар в Сингапур и тук, в Хонконг. Особено в Сингапур, където виждаме доста голямо свиване и това е изненада? Какво виждате вие?

В Сингапур виждаме как броя на запитванията, които генерираме все още е доста висок. Ние вземаме обявата на собственика или агента, слагаме я на сайта си и я свързваме с някой, който търси. Не стигаме до края, до транзакцията.

Трудно ни е да кажем какво става при самата сделка. Но можем да видим какво става с цената на обявата и какъв е трендът. Виждаме, че обемите намаляват - като брой обяви. Но цените се задържат. Няма силно свиване.

 

Още по темата

Трябва да ви питам и за Хонконг, защото сме тук. Хонконг беше начело на пазара. Какво виждате като цени тук? Виждате ли влияние от срива, не този от вчера, а отпреди 2-3 седмици?

Що се отнася до цените на имотите, винаги има закъснение. Няма незабавна реакция. Един интересен тренд, който видяхме наскоро е, че определено има спад в цените - наем и продажба, с около 10-15% за втората половина на миналата година, 2014.

Да, за наем, средните нива падат. Смятаме, че това се дължи на Окупирай Хонконг. Оттогава досега нещата започват да се възстановяват и почти са се върнали до нивата отпреди протестите. Така че не става дума за резки движения, но движения има.

 

Хората са луди по мобилните устройства. Виждате колко време отделят на мобилната си стратегия. Вие използвате ли мобайл?

Разбира се. Повечето ни потребители използват мобайл. Нашето приложение за смартфони и таблети е селектирано в Apple Apstorе - това е феноменално.

 

Безплатно ли е?

Да, безплатно е. Броят на сваляния на приложението скочи рязко. Ние много се вълнуваме.

 

Разширявате се в Тайпе..?

Да, наскоро приключихме втория етап от финансиране за 2 млн долара и използваме парите, за да навлезем в Тайпе и Шанхай. Смятаме да отворим офис и в Сингапур. Хонконг все още е корабът-майка за разрастването ни в региона.