Ryanair продава дела си в Aer Lingus

Коментар на Кари Лундгрен за телевизия Bloomberg от Лондон

10.07.2015 | 17:40 Редактор: Георги Стоянов
Ryanair продава дела си в Aer Lingus

Кари, очаквахме ли да направят нещо различно от това, което направиха?

Кари Лундгрен: С Майкъл О’Лиъри никога не се знае. Може би понякога е малко труден, но това е напълно оправдан за тях ход. Те не бяха стигнали до никъде със своите собствени опити да купят Aеr Lingus, а се опитаха няколко пъти.

Трябваше да се явят пред комисията за защита на конкуренцията, която поиска от тях да понижат дела си в компанията до 5%.

Още по темата

Така че изглежда логично, че те се съгласиха с това и продължиха напред. И напоследък те се справят доста успешно, имат все по-добрите си планове, така че в сделката просто има смисъл.

Те се справят много добре, Ryanair и както Керълайн спомена, акциите на компанията са на почти рекордни нива. И предполагам въпросът продължава, какво ще направят сега с парите?

Кари Лундгрен: Те може да ги върнат на акционерите или да разгледат възможността за други придобивания или други опции.

Печалбата им от това обаче е доста малка, те не казват каква точно е сумата, която са получили за този дял в Aеr Lingus, който държаха близо десетилетие, но си мисля, че ще потърсят начин да вложат тези пари в собствената си мрежа, слотове на летища и други неща, които се опитват да направят в момента.

Доста говорихме за сливанията и придобиванията при телекомите и не толкова в авио индустрията. Уили Уолш спечели това, което искаше. Това ли е всичко за сега около IАG?

Кари Лундгрен: Това е International Airlines Group. Неговото виждане е наистина да създаде тази огромна група с различните авиолинии под нейната шапка.

Сега имаме Iberia, Aеr Lingus, British Airways, Vueling. Не мисля, че той приема това като някаква граница.

Той приема всички тези компании като възможност групата като цяло да стане печеливша. Но той определено ще продължи да се оглежда.

Той иска да заложи на Aеr Lingus, да е сигурен, че там нещата ще проработят, че това ще донесе печалба на групата. Той обаче определено ще продължи да се оглежда.