fallback

В Китай се проведе церемония по подписването на AIIB

Делегати от 50 държави подписаха документи, отразяващи дела им в банката.

29.06.2015 | 12:25 Автор: Велко Каменов

Китай беше домакин на церемонията по подписването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, съобщава Bloomberg.  Делегати от 50 държави подписаха документи, отразяващи дела им в институцията.

Денят беше най-важен за Китай – страната инициирала създаването на банката. Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции дава на Пекин възможността да докаже, че може да стои начало на международен орган. Китай винаги е искал по-важна роля в региона, а и извън него. Със създаването и придобиването на основна роля в AIIB вече я има.

Институцията има 57 държави основателки и 100 милиарда долара набран капитал. Очаква се банката да започне да функционира в началото на следващата година. Индонезия ще инвестира над 670 милиона долара в банката през следващите 5 години, което я прави осмия най-голям акционер. Други големи акционери в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции са Австралия, Южна Корея, Русия  и Индия.

Въпреки съпротивата на САЩ и Япония, банката предизвика сериозен интерес. Притесненията на Токио и Вашингтон са свързани с управлението и прозрачността на институцията и с това, че Китай няма да се придържа към най-добрите практики. Китай обаче има интерес институцията да работи добре и да докаже, че Пекин може да играе водеща роля. Освен това страната иска юанът да придобие статут на международна валута.

Делът на Китай при гласуванията ще е 26% и страната ще има право на вето. Някои източници твърдят, че Пекин е готов да намали процента на гласовете си до под 25%, ако САЩ и Япония решат да се присъединят към банката. Индонезия също иска по-голям дял при гласуванията и търси партньори, с които заедно да получат дял от 6%. Водят се преговори, а потенциален партньор са Малдивите. Изглежда държавите членки се борят за по-изразено право на глас, което е разбираемо, имайки предвид, че гласът им почти не се чува в МВФ и Световната банка.

 

fallback
fallback