Alibaba обяви по-силни резултати от очакваното за първото тримесечие

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

08.05.2015 | 07:34
Alibaba обяви по-силни резултати от очакваното за първото тримесечие

Китайският интернет гигант Alibaba обяви по-силни резултати от очакваното за първото тримесечие. Приходите на компанията нарастват с близо 50 на сто. Alibaba предприе и смени в ръководството - Даниел Чанг ще е новият изпълнителен директор, заемайки мястото на Джонатан Лю. Стивън Енгъл от Bloomberg обобщава подробностите по темата. 

 

Още по темата

Alibaba премина през доста трудности напоследък, след рекордното IPO на стойност 25 милиарда долара, което осъществи през септември. След първоначалната еуфория акциите на компанията поевтиняха значително и тя загуби 70 милиарда долара от пазарната си оценка.

Това разтревожи голяма част от анализаторите, особено след като създателят на китайския интернет гигант Джак Ма обяви преди около седмица, че за известно време ще бъде замразено наемането на нови хора.

Прогнозите за финансовия отчет за първото тримесечие бяха доста негативни, но в крайна сметка той се оказа доста по-добър от очакваното. А книжата на компанията скочиха със 7% след публикуването му. Общата нетната печалба за тримесечието пада с 49%, но ако се изключат някои еднократни ефекти, всъщност е на лице повишение с 16 на сто до милиард и 250 милиона долара.

Приходите пък се увеличават с 45 на сто до 2 милиарда и 800 милиона долара. Така голяма част от тревогите на акционерите, по повод замразяването на броя на персонала, бяха разсеяни. Другият акцент е разширяването на бизнеса зад граница - Джак Ма заяви, че целта е 50% от приходите да идват от външни пазари. В последния отчет обаче, 80% от постъпленията на Алибаба все още се генерират от електронната търговия в Китай."