Hutchison купува О2

Коментар на Джон Доусън

25.03.2015 | 07:34
Hutchison купува О2

Hutchison купува О2 за 15,3 млрд долара.

Компанията на Ли Кашин Hutchison Whampoa купува мрежата О2 на Telefonica.

Испанската Telefonica съобщи, че е финализирала сделката за продажба на британския си мобилен бизнес O2 на Hutchison Whampoa на Ли  Кашин за 15,3 млрд долара, потвърждавайки детайлите, обявени по-рано през 2015.

Още по темата

Telefonica и Hutchison започнаха ексклузивни преговори за О2 на 23 януари 2015.

Испанският оператор каза на 24 март 2015, че е било постигнато окончателно споразумение след завършване на одита due diligence на британската компания.

Продажбата ще засили консолидацията на британската телекомуникационна индустрия.

Hutchison вече оперира мрежата Three Mobile във Великобритания и покупката на втория по големина О2, който има 22 млн абонати, ще го направи най-големият мобилен оператор в страната.

Приключването на сделката е предмет на регулаторно одобрение, съобщи Telefonica. Компанията добави, че това трябва да стане до 30 юни, с евентуално забавяне до 30 септември 2015.

Продажбата на О2 от Telefonica на Hutchison Whampo Ltd от Хонконг ще позволи на испанския оператор да се фокусира върху основните си пазари, които развива – Латинска Америка.

Сделката създава най-големият във Великобритания безжичен доставчик.

Сделката е най-голямото придобиване в чужбина на милиардера от Хонконг Ли Кашин и циментира неговата телекомуникационна и инфраструктурна компания сред най-големите безжични доставчици в Европа.

Листваният в Хонконг конгломерат съобщи на 25 март, че придобиването ще бъде финансирано от 6 млрд лири мостов кредит от HSBC Bank и собствени средства.

Ли Кашин вложи милиарди долари в телекоми и активи във водни и пречиствателни компании в Европа от финансовата криза, възползвайки се от сравнително евтините компании и търсейки активи с устойчиви парични потоци.

Още по темата

Telefonica опитва от години да направи О2 център на европейската си експанзия, но висококонкурентният пазар доведе до редица промени в стратегията й, които оставиха британското й подразделение сравнително непечелившо в сравнение с други в Латинска Америка и Германия.

В последните години пейзажът се влоши, след като конкурентите започнаха да предлагат пакети на клиентите с мобилна телефония, цифрова телевизия и високоскоростен интернет, а Telefonica изостана като оператор, предлагащ само мобилна телефония.

Telefonica купи О2, включваща активи в Германия и Ирландия за 17,7 млрд лири през 2005. Продаде част от бизнеса си в последните две години, за да плати дълговете си и финансира придобивания в Бразилия и Германия.

Hutchison купи ирландските й активи и Telefonica продаде част от германското си подразделение чрез публично предлагане.

Чуйте коментара от Хонконг на Джон Доусън от Bloomberg в предаването "First Up" във видеото.

Четете още технологични новини и следете икономическия раздел на bgonair.bg.