Защо Fortescue Metals се отказа от емисия облигации за 2,5 млд. долара

Производителят на желязна руда преустанови плановете си само ден след обявяването им

18.03.2015 | 11:21 Редактор: Велко Каменов
Защо Fortescue Metals се отказа от емисия облигации за 2,5 млд. долара

Австралийският производител на желязна руда Fortescue Metals преустанови плановете си за рефинансиране на необезпечен дълг на стойност 2,5 млд. долара с нова емисия облигации, съобщава Bloomberg. Компанията обяви плановете си за емисията вчера (17 март 2015 г.), но в рамките на 24 часа ги отмени, изтъквайки като причина волатилността на дълговите пазари в САЩ, които не са и позволили да пласира облигациите при желаната доходност.

Fortescue е четвъртият най-голям износител на желязна руда в света, но дълговото бреме на компанията е сериозно. Брутният ѝ дълг е в размер на 8,8 млд. долара. Очакваната от Fortescue доходност по облигациите, с които трябваше да се рефинансират 2,5 млд. от задълженията на компанията, е под предложената от инвеститорите. От Fortescue са се надявали да пласират книжата с падеж след 7 години при доходност от между 8% и 8,25%. Инвеститорите обаче са били готови да инвестират в облигациите, ако получат доходност от поне 9%.

Затова компанията е взела решение да не пласира облигациите на пазара, след като условията на инвеститорите не отговарят на целите ѝ. След обявяването на това решение акциите на производителя на желязна руда паднаха с над 7%, удряйки 6-годишно дъно на борсата в Сидни.