Какво да очакваме от инвестиция в Индия

Мнението на Виктор Шветс от финансовата компания Macquarie Bank

10.03.2015 | 17:41 Редактор: Велко Каменов
Какво да очакваме от инвестиция в Индия

Виктор Шветс от финансовата компания Macquarie Bank, която предлага услуги в областта на инвестиционния мениджмънт, коментира пред Bloomberg защо инвестира в Индия и какви са очакванията му за един от хитовете в Азия в последно време.


Какво мислите за Индия?

Никога не съм бил прекалено оптимистично настроен за Индия.

В смисъл такъв, че не вярвам в това страната да успее да се трансформира в напълно различна държава.

Единственото, на което се надявам, е че една много нефункционална икономика може да стане малко по-функционална. Вярвам, че това е реалистична цел за постигане през следващите 1-2 години.

Надеждата взе превес над опита, когато инвестирахме в Индия.

Сякаш знаеш какво ще получиш, но се надяваш, че този път ще е различно. В Индия все пак има и позитивни неща, като например цените на суровините и условията на търговия.

Условията на търговия за Индия се подобриха с впечатляващите 50% през последните 6-7 месеца. Това се отразява добре на текущата сметка и валутата на страната.

Вижте лихвените проценти. Колко държави смятате, че ще намалят лихвените проценти през следващите 12 месеца? Смятам, че Индия трябва да е една от първите държави в тази класация, без значение дали става въпрос за намаление с нови 0.25%, 0.5% или дори 0.75%.

Другото нещо са реформите – те подкрепят надеждите, че ще се случи нещо различно от това, което опитът ни подсказва, че е най-вероятното.

Надеждата все още е жива. Затова предпочитаме да инвестираме в Индия в сравнение с Филипините, Тайланд, Малайзия или Индонезия.

 

В Индия до голяма степен властта е обединена – Индийската централна банка, в лицето на Рагурам Раджан, подкрепи първия целогодишен бюджет на премиерът Моди, намалявайки лихвите.

От една страна стоят реформите, а от другата са паричната политика и подкрепата за осъществяването на тези реформи. Можете да се надявате, че реформите наистина ще бъдат осъществени.

Проблемът не е в думите и обещанията, които бяха направени. Бяха ли предприети обаче действията?

 

До голяма степен действия липсваха.

Не е трудно да се досетим защо.

Както казах, Индия е много нефункционална икономика.

Затова да очакваме икономиката на страната да започне да функционира по чувствително по-добър начин, дали от гледна точка на закона, или от гледна точка на връзката между отделните щати е централната власт, е нереалистично.

Именно такива бяха нагласите в началото на 2014 г. – че когато Моди застане начело на страната, някак си всичко ще стане различно.  

 

Вие все пак сте инвестирали в Индия и се надявате на по-добро развитие на нещата. В какви сектори сте инвестирали?

Що се отнася до акции и сектори на икономиката, аз предпочитам качеството.

Причината е много проста.

Не вярвам, че някога в световен мащаб цените на акциите и възвращаемостта отново ще се завърнат към средните в исторически план.

Идеята на избирането на отделни акции се гради на допускането, че стойността им отново ще започне да клони към средната.

Това обаче не се случи през последните 10 години, няма да се случи и през следващите 10.

Всичко това означава, че трябва да разчитаме на качеството и устойчивостта и само понякога да избираме сектори, в които по принцип не бихме искали да инвестираме. 

В Индия например качеството и устойчивостта са в секторите на информационните технологии, софтуера, петрохимическата промишленост, генеричните лекарства и отчасти автомобилния сектор.

Сред секторите, които не са устойчиви са доста индустрии, инфраструктурата и някои държавни банки.

Понякога се насочваме към тези сектори, но това не е дългосрочна инвестиция, а такава, от която да се опитаме да излезем възможно най-скоро.