fallback

Либия може да отреже достъпа на турските компании до договори

24.02.2015 | 09:21

Международно признатото правителство на Либия смята да изключи турските компании от достъп до договори, съобщи правителството, съобщи Ройтерс.

Кабинетът на Абдула Ал-Тани не посочва причините за решението си, публикувано на сайта на правителството на 22 февруари.

Турски представител е казал за Ройтерс, че правителството оценява ситуацията в северноафриканския петролен производител, където турският бизнес традиционно има силно присъствие.

Миналата седмица Ал-Тани предупреди Турция за възможни мерки, които може да предприеме срещу турските компании поради това, което определи като „турска намеса“ в делата на Либия, съобщава Хюриет.

Турция ще бъде принудена да вземе „необходимите мерки“, ако това отношение не се промени, каза говорителят на турското МВнР Таджу Билгич в писмен отговор на 19 февруари в отговор на забележките на Ал-Тини, съобщава Хюриет.

Според вестника в момента турските проекти в Либия за около 15 млрд долара са спрени през 2011. Някои от строителните обекти бяха атакувани, а работниците се върнаха в Турция. Няколко турски компании са се обърнали към международни съдилища за компенсация на загубите си.

Турската асоциация на контракторите /TMB/ съобщи, че общава стойност на завършените проекти през 2014 е доста ниска в сравнение с предишните две години.

fallback
fallback