ОПЕК: Цената на петрола ще се задържи на сегашните нива

Интервю на Абдала Ел-Бадри, генерален секретар на ОПЕК за телевизия Bloomberg от Давос

22.01.2015 | 11:53 Редактор: Георги Стоянов
ОПЕК: Цената на петрола ще се задържи на сегашните нива

Абдала Ел-Бадри: Нашите министри решиха да задържат производството на сегашните нива. Нашите действия не са насочени срещу Съединените щати, не са насочени срещу Русия, не са насочени срещу никой.

Нашите решения са изцяло икономически и са в интерес на всички страни членки.

При каква цена на петрола ОПЕК ще ограничи предлагането? 30 долара за барел?

Абдала Ел-Бадри: Не, не, аз наистина не мога да ви кажа. Ние оставяме това на пазара да реши. Каквото реши пазарът. Ние ще го следваме. 

Но пазарите казват, че има прекалено много петрол, който се предлага. Греша ли?

Абдала Ел-Бадри: Проблемът с този петрол, който е в излишък на пазара, са тези около 7 милиона барела на ден доставки от страни извън ОПЕК.

Този петрол се произвежда на много висока цена. Цената трябва да е 100 долара, за да има смисъл да го произвеждате.

Така че ние не може да свиваме производството си, за да субсидираме скъпия добив на петрол извън ОПЕК.

Разбирам, че това е противопоставяне межди ОПЕК и останалите производителите, които са извън ОПЕК. Знам, че неискате да ми кажете конкретна цена, но в същото време казвате, че не е честно ОПЕК да субсидира производството на скъп петрол. Ето защо това изглежда като противопоставяне.

Абдала Ел-Бадри: Това не е противопоставяне. Това е просто честно отношение. Ние не сме увеличавали производството си през последните 10 години.

В същото време страните извън ОПЕК са увеличили своето производство с 7 милиона барела на ден. Ако има проблем на пазара ние трябва да го решим заедно.

ОК, кажете ми, вие сте един от най-известните петролни стратези. Ако не искате да ми дадете цена, при която ОПЕК ще свие производството си, има ли цена при която други биха били принудени да изтеглят инвестициите си или просто да започнат да произвеждат по-малко?

Абдала Ел-Бадри: Това е самият пазар.

Ако това е пазарът, може би 30 долара?

Абдала Ел-Бадри: Ако вашето производство е много скъпо, пазарът ще ви изхвърли. Автоматично.

Но вие правите калкулациите, така че кой е моментът, когато това ще се случи? След който смятате, че уравнението ще се промени?

Абдала Ел-Бадри: Вземете например това производство в Бразилия. Ние наистина незнаем. Вземете и производството в Съединените щати.

Наистина незнаем, защото там има 200 компании - на една от тях й трябва цена от 100 долара за барел, на друга 110, на трета 60, на четвърта 40 долара. Не знаем при каква цена те ще се откажат.

Ок, нека да направим така. При цена от 20 или 30 долара за барел, животът на страните от ОПЕК ще стане много труден. Това е честна оценка.

Абдала Ел-Бадри: Не, няма да ви кажа. Няма да ви кажа, защото това не е вряно.

Ок

Абдала Ел-Бадри: Защото не мисля, че цената ще падне до 20 или 25 долара за барел. Мисля, че цената ще се задържи там, където е сега и може би нещата ще станат ясни през юни след първата половина на 2015.

Тогава картината ще е много ясна и ние ще знаем точно как тази ниска цена е повлияла на предлагането.