VTB: Проблемите със санкциите и петрола ще отминат за 1-2г., Давос 2015

21.01.2015 | 15:46 Редактор: Георги Стоянов
VTB: Проблемите със санкциите и петрола ще отминат за 1-2г., Давос 2015

Интервю на Андрей Костин, изпълнителен директор на VTB Group за Франсин Лакуа и Гай Джонсън от за телевизия Bloomberg, Световен икономически форум в Давос 2015


Бихте ли казали, че очакванията на хората, с които разговаряте, са, че ситуацията в Русия ще остане трудна дълго време? Има ли усещане, че Русия ще остане проблем за бизнеса не само през 2015, но и през 2016? Има ли усещане, че сегашната ситуация е ‘новото нормално’ или пък усещането е, че това е нещо временно, което ще отмине и политическата ситуация ще се разведри?

Андрей Костин: Мисля, че икономиката е като човешкото тяло. Имам предвид, че понякога сте здрав, но понякога се разболявате.

Когато сте болен, понякога това е заради вирусът, който рано или късно ще премине. И ние се надяваме, че това ще стане по-скоро, отколкото по-късно.

Още по темата

Други болести са хронични. Руската икономика страда и от двете. Мисля, че проблеми като санкциите например или цената на петрола,  ще бъдат решени може би за година – две.

Също така ще трябва да извършим някои структурни промени, за да се справим с хроничната болест.

Така че трябва да се справим и с двата проблема, но ситуацията рано или късно ще се подобри.

Всичко свършва. Ще има нов цикъл, така че ние просто работим за това, как да защитим икономиката си от най-негативните ефекти от тези развития.

 

И разбира се, проблемът зависи от това, къде е дъното. Така че дайте ни представа, първо за санкциите, които бяха наложени миналата година. Те ще бъдат преразгледани през лятото. Мислите ли, че ще бъдат вдигнати и какви са прогнозите ви за цената на петрола?

Андрей Костин: Трудно ми е да кажа, кога ще бъдат вдигнати. Ние обаче определено не виждаме причина защо трябва да бъдат засилвани или защо трябва да бъдат запазвани.

И си мисля, аз не съм политик, но си мисля, че определено има геополитически причини за това. Икономически причини няма.

Ние обаче се надяваме, че санкциите ще бъдат смекчени и че на банки като нашата ще бъде позволено да се върнем на капиталовите пазари и облигационните пазари.

Това е много важно за финансовите институции. Що се отнася до цената на петрола, отново, трудно е да се каже, но си мисля, че ако цената на петрола се движи между 60 и 80 долара за барел, това ще е приемливо за руската икономика.

Не виждам защо трябва да мислим, че през цялото време цената трябва да е около 100 долара за барел.

Това е другата крайност, така че руската икономика трябва да приеме определени нива на тези цените и да се опита да се адаптира към новата реалност.