fallback

Подписаха договора за доставка на тръбите на тръбопровода TANAP

14.10.2014 | 20:00

Шест турски компании спечелиха конкурса за доставка на стоманени тръби за дългия 1800 км тръбопровод TANAP, който ще пренася газ от находището Шах Дениз в Азербайджан до Европа през Турция.

Договорите бяха подписани на 14 октомври 2014 в присъствието на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, министъра на енергетиката Танер Йълдъз, и министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, президента на SOCAR Ровнаг Абдулаев и представители на спечелилите компании.

„Турция и Азербайджан се допълват взаимно като парчета от пъзел. Около 80% от стоманените тръби на проекта TANAP ще бъдат доставени от турски компании. Този проект е не само енергиен, а и мирен проект“, каза премиерът на Турция Давутоглу на церемонията по подписването.

Според договорите около една трета от стоманените тръби ще бъдат доставени от консорциуми, включително Borusan-Mannesman-Noksel-Erciyas, 25% от Ümran-Emek и 25% от Tosçelik Profil. Останалите 20% ще бъдат осигурени от китайската Baosteel-Европа, базирана в Германия.

Още по темата

Проектът ще създаде 15 000 работни места.

Стратегическият за Турция проект ще реши въпроса с дефицита на страната на природен газ.

Турция има договори с Иран за доставка на 10 млрд м3 годишно, с Русия – за 20 млрд м3 и с Азербайджан – за 6,6 млрд м3.

Проектът Трансанадолски тръбопровод за природен газ /Trans Anatolia Natural Gas Pipeline (TANAP)/ предвижда преноса на газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан (и други възможни съседни страни) през Турция до Европа. Меморандум за разбирателство бе подписан между правителствата на Турция и Азербайджан на 24 декември 2011 в Анкара.

Компаниите, участващи в консорциума включват държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и турската корпорация за петролопроводи (BOTAS) и/или турската петролна корпорация (TPAO). Проектът TANAP е планиран да започва от грузинско-турската граница и след това през турска територия да минава през Анкара, Бурса и Одрин.

fallback
fallback