fallback

Япония възстановява ядрената си енергетика

Зелена светлина за два ядрени реактора в Япония

22.09.2014 | 10:46 Автор: Велко Каменов

Япония се опитва да възстанови ядрената си енергетика след трагедията във Фукушима. Усилията на правителството са насочени към рестартирането на някои ядрени мощности. Ядреният регулаторен орган в Япония даде зелена светлина за започването на работа на два реактора в АЕЦ „Сендай”, намиращ се в южната част на Япония.

Все още не е ясно кога точно ще започнат работа реакторите. Представители на правителството в Япония се опитват да убедят обществото, че ядрената енергетика е необходимост за страната.

Новият министър на икономиката и  търговията в Япония защити ядрената енергетика по време на дебат предаван по NHK на 21 септември. Юко Обучи, първата жена министър на икономиката в историята на Япония, подчерта важността на ядрената енергетика за Япония. По думите ѝ след инцидента във Фукушима разходите за внос на горива са се увеличили с 3,6 трилиона йени. Обучи заяви, че японският независим ядрен регулаторен орган налага най-строгите правила за безопасност в света и че правителството ще опита да възстанови работата на централите, отговарящи на правилата.

Али Изади-Наджафабади  от Bloomberg отчете, че много повече хора умират всяка година в резултат на дейността на ТЕЦ-овете.  Изследване на Организацията на обединените нации сочи, че заради инцидента в Чернобил до 2006 са загинали 10 000 души. Наджафабади отблезязва, че годишно над 100 000 души умират в резултат на произвеждането на енергия чрез изгарянето на въглища в Китай.

fallback
fallback