EVN предлага близо 18% поскъпване на тока за Югоизточна България

Ако бъде прието предложението, хората в този регион ще плащат 18 стот. за ток през деня, а 11 стот. през нощта

02.09.2014 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
EVN предлага близо 18% поскъпване на тока за Югоизточна България

Средно с около 18% да поскъпне тока за бита в Югоизточна България от 1 октомври. Това заяви председателят на борда на директорите на дружеството Йорг Золфелнер. Така, ако бъде прието предложението на компанията, хората в този регион ще плащат 18 стотинки за ток през деня, а 11 стотинки през нощта.

В момента клиентите на  EVN плащат за дневна консумация по около 15 стотинки, а нощем – по 8.9 стотинки за киловат. От предложеното 17,9%  увеличение на цената на тока, 7,2% ще отидат в националната електрическа компания, а за EVN България ще останат реално 10,7 на сто.

"Ние смятаме, че не можем да затворим очите върху реалността. Ние трябва да имаме цени, които следват ценовата логика, реалните разходи."- обясни Золфелнер.

Основната причина EVN да иска това увеличение е желанието на компанията да инвестира в мрежата на средно и ниско напрежение на територията на Югоизточна България. От 2006 г. до момента дружеството е инвестирало милиард и 200 милиона лева в подобрение на мрежите на ниско и средно напрежение.

Около 140 милиона на година трябва да влага компанията в мрежата, за да намали авариите и да подобри качеството на услугата. EVN България,  настоява признатите технологични разходи да са 10% вместо одобрените от енергийния регулатор 8%. Експертите от дружеството смятат, че разходите за балансираща енергия трябва да са част от всички признати разходи, каквато е практика в Австрия например.