50% увеличение на цената на тока ще засегне сферата на услугите и селското стопанство

31.08.2014 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
50% увеличение на цената на тока ще засегне сферата  на услугите и селското стопанство

Освен домакинствата, секторът на услугите и дребните производители в селското стопанство ще са най-засегнати при увеличение на цената на тока с 50% през следващите години. При тези два бранша един от основните разходи е отоплението, обяснява икономистът Лъчезар Богданов.

Увеличението на цената на тока ще засегне само бита и дребния бизнес, защото те не могат да се договарят на пазарни цени както големите фирми на пазара. Освен домакинствата, най-силно засегнати от поскъпването на електроенергията ще бъдат фирмите, чиито помещения се отопляват на ток.

"Големият проблем за малкия бизнес и бита идва от години,че тази ниска цена на електричеството вече няколко десетилетия всъщност мотивираше много бизнеси да използват електроенергията като водещ  енергия, а не като други алтернативи и оттам сега е много трудна тази трансформация, след като си направил такава инвестиция в своята технология да работи на ток е по трудно да работи на друго гориво." - заяви Богданов.

Александър Соколов  се занимава с личен бизнес от 22 години. Преди 8 месеца отваря и малко заведение в квартал Дружба. Отоплява се на дърва и готви на газови котлони, но през лятото използва климатик. Месечната му сметка за ток не пада под 1300 лв. Въпреки, че основният му разход на електроенергия идва от уредите на бара и в кухнята, и сега изпитва затруднение да плаща. Категоричен е, че дори и едно плавно увеличение на цената на тока за период от 10 години ще принуди много квартални заведения да затворят.

ко останем в тези нива, а само тока се увеличи в тези проценти, съответно няма да може да издържим със сигурност. Както и да го мислим каквито и дупки да го мислим, да търсим не нови доставчици, да оптимизираме целия продукт, няма да може да се оправим при всички положения"- оплака се Соколов.

"Бих затворил и съм сигурен че много колеги ще са принудени да затворят заведенията и не знам как ще изхранват семействата, защото тук храним и моите колеги."- допълва Соколов.

Ресторантьорският бранш е в криза от последните години заради по-ниските доходи на хората. За да се приспособи към повишението на тока, Соколов би съкратил персонал, но не и да увеличи цените на ястията, които предлага.

"Това повишаване ще повлияе на самите клиенти, то няма да е само при нас. Тия 20% няма да ги плащам само аз в моята къща. Те ще ударят нашите клиенти и ще намалят посещенията при нас." - обясни Соколов.

Според прогнозата на икономиста Лъчезар Богданов, основната последица от увеличението на тока е фалит на малки фирми и заведения, които и сега са на ръба. Отражение върху цените на крайния продукт ще има само в сферата на услугите.

Според Богданов  не цената на тока, която е една от най-евтините в ЕС, е основен проблем, а ниските доходи на хората. Данъкоплатецът ще трябва да плаща по-висока сметка за ток в дома си, както и по-високи цени в сферата на услугите.