fallback

ЕБВР замразява инвестициите в Русия

23.07.2014 | 23:33

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ потвръди, че ще замрази новите си програми за инвестиции в Русия в рамките на новите европейски санкции срещу ролята на страната в украинската криза, съобщи банката на официалния си сайт в интернет.

Засега банката „не би могла да одобри нови проекти за инвестиции в Руската федерация“ в резултат на решение, одобрено от мнозинството членове на административния съвет.

Всички представители на страните от ЕС са гласували в полза на решението, което получи подкрепа и от страни извън ЕС, съобщи ЕБВР, без да съобщава повече подробности.

Базираната в Лондон ЕБВР е основана през 1991 с цел облекчаване на прехода на страните от бившия съветски блок към пазарна икономика.

Административният й съвет включва 64 страни-членки, ЕС и Европейската банка за развитие.

„Банката ще продължи да управлява портфейла си от съществуващи проекти и да поддържа връзка с клиентите си в Русия“, съобщава институцията в комюнике. Ще запази и присъствие в страната" - пише още в съобщението на сайта.

През първото тримесечие ЕБВР инвестира 3,6 млрд евро в 35 страни, където работи, от които 19% в Русия.

Около 90% от инвестициите, реализирани в Русия през 2013 са в частния сектор.

ЕС и САЩ вече затегнаха санкциите срещу Русия миналата седмица поради ролята й в украинската криза.

На фона на тези мерки европейците решиха да замразят програмите, изпълнявани в Русия от Европейската банка за инвестиции и Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщава АФП.

България е член от 28 март 1991 с 237 110 000 евро записан капитал.

fallback
fallback