ДКЕВР забърка процедурна каша с ЕРП-тата, според Трайчо Трайков

Виновни за ситуацията е не само енергийният регулатор, а и правителството, което "измисли цените на тока", смята бившия енергиен министър

18.03.2014 | 09:34 Редактор: Ралица Пейчева
ДКЕВР забърка процедурна каша с ЕРП-тата, според Трайчо Трайков

320-те млн. лева, които Националната електрическа компания (НЕК) очаква от електроразпределителните дружества, са всъщност парите, платени на производителите на зелена енергия, които са събирани незаконно чрез временната такса за достъп, отменена от съда.

Тези суми трябва да плати НЕК, обясни в ефира на телевизия Bulgaria on Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него виновен за ситуацията е Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която е забъркала „процесуална каша” с връщането на дължимите суми за производителите на ток от възобновяеми източници.

Той обаче не се нае да коментира дали е законно тези суми да бъдат „прихващани” от ЕРП-тата.

Трайков беше категоричен, че ако ЕРП-тата платят тези суми, ще бъдат изправени пред финансов фалит и вече ще бъдат в ситуация за отнемане на лицензи, защото няма да могат да изпълняват своите задължения и да доставят ток на потребителите.

Експертът припомни неколкократната смяна на ръководителите на ДКЕВР през миналата година и отдаде това на натиск от страна на правителството за намаляването на цените. „ДКЕВР е виновна и правителството, което ги караше да правят тези фокуси с цената”, обясни той.

Трайчо Трайков направи коментар и за газовите доставки. Той отхвърли твърдения, че правителството в негово лице е отхвърлило готов проект за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море с катарско финансиране.

Трайков обясни, че е имало поне три проекта, които обаче е трябвало да се изпълнят с национално финансиране, а инвестицията е била „от 500 млн. евро нагоре”. Освен това е било нужно изграждането на интерконекторната връзка Комотини – Стара Загора, за да функционира това съоръжение.

Катар от своя страна е искал да участва, но само при гарантирани пазари.

Бившият енергиен министър обясни, че само няколко дни преди неговото отстраняване е бил подписан меморандум между Българския енергиен холдинг и DEPA за изграждането на подобен терминал. По-късно към него се е присъединила и Румъния. По този начин е имало и достатъчен пазар за катарския газ.

Трайков нямаше отговор защо този проект не е реализиран, както и защо не е започнала работата по новата гръцка връзка след като правителството на Бойко Борисов е подготвило проекта до степен подписване на договор за започване на строителството.