Ангел Божилов: Енергийната система има резерви да издържи още година

Справедливото увеличение на тока е между 35 и 40%, коментира изпълнителният директор на „Обединени енергийни търговци" ООД

13.03.2014 | 20:45 Редактор: Мариета Иванова
Ангел Божилов: Енергийната система има резерви да издържи още година

Енергийната система има резерви да издържи само още година, коментира в ефира на Bulgaria On Air Ангел Божилов, главен изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци" ООД. Той подчерта, че реално натрупаният дефицит в БЕХ е около 5 млрд. лева. Експертът подчерта още, че въпреки успешната емисия, реализирана на външните пазари в края на 2013, от държавната енергийна компания, голяма част от получените средства са отишли за покриване на стари задължения- „в БЕХ и най-вече на НЕК”.

„На тяхно място веднага възникнаха нови задължения”, коментира Божилов и допълни, че НЕК се превръща в черна дупка за парите в системата.

Той посочи още, че ако бъдат справедливо изчисления натрупаните загуби в енергийната система, цената на тока би следвало да се увеличи с между 35 и 40 процента.  

Божилов посочи още, че в номинално изражениe цената на тока действително е ниска. Проблемът по думите му обаче е в ниските доходи и нереформираната икономика.

В първите месеци на годината стана ясно, че и трите електроразпределителни дружества искат увеличение на тока от 1 юли с между 7 и 9%.

В НЕК поискаха увеличение със 150% на цената, на която продават ток на ЕРП-та.

"В момента няма икономическа логика да се иска поскъпване на тока", заяви преди дни депутатът от левицата Явор Куюмджиев. По думите му "ЕРП-тата нямат никакво основание да искат увеличаване на цената на тока за потребителите. Става въпрос НЕК да увеличи малко нормата си на възвръщаемост. Сега тя е само 1%, а ще стане 3% с това увеличение, което също не е много. Нормата на вазвръщаемост на ЕРП-тата е 7.5%," коментира той, цитиран от Dnes.bg.