Moody's повиши перспективата за кредитоспособността на Белгия и Холандия

Перспективите за Холандия и Белгия са "стабилни" след досегашните "отрицателни"

09.03.2014 | 11:12 Редактор: Елена Кирилова
Moody's повиши перспективата за кредитоспособността на Белгия и Холандия

Международната рейтингова агенция Moody's вижда нови признаци на облекчаване на дълговата криза в еврозоната. По тази причина агенцията вдигна късно в петък вечер перспективата за кредитоспособността на Холандия и Белгия. Подобна стъпка агенцията наскоро предприе за Германия и Австрия. Перспективите за Холандия и Белгия са "стабилни" след досегашните "отрицателни" перспективи, заяви агенцията. Оценката за Холандия остава "Aaa", а за Белгия - "AA3“.

В подкрепа на решението за Холандия Moody's заяви, че рисковете бюджетът на страната да бъде обременен с по-нататъшна подкрепа за страните от еврозоната като Италия и Испания са паднали драстично. „Ситуацията е по-малко тревожна  по-конкретно в Италия и Испания и ЕС освен това се сдоби със защитни механизми, които биха намалили бремето за най богатите страни от съюза при нова криза, отбеляза базираната в САЩ кредитна агенция.

В допълнение имало индикации, че вътрешните проблеми на Холандия, сред които влошените перспективи за икономическия растеж и спада на цените на недвижимите имоти, са достигнали своя пик и сега ще се развиват в положителна посока.

В отделно комюнике агенцията потвърди кредитния рейтинг на Белгия "Aa3" и повиши перспективата пред него от "негативна" на "стабилна". Агенцията отчете намаляване на рисковете, идващи от белгийския банков сектор, и изрази очакване, че дефицитите на страната ще продължат да намаляват.

Оше преди седмица Moody's вече запази максималния кредитен рейтинг на Германия, Люксембург и Австрия. Тогава агенцията заяви, че Германия и Австрия са изправени пред съвсем минимален шанс да бъдат принудени отново да бръкнат в касите си, за да подкрепят изпаднали в затруднение страни. Затова и перспективата пред двете страни, както и пред Люксембург, се повишава.

Стабилната перспектива за разлика от отрицателния показател е индикатор за това, че през следващите месеци няма непосредствена заплаха от понижаване на кредитния рейтинг. По-нисък кредитен рейтинг означава потенциално по-високи разходи за лихви за нови заеми за страните.

Повече по темата вижте във видеото!