fallback

Европейски банки ще върнат заеми на ЕЦБ за 11,4 млрд. евро

Банките разчитат все по-малко на финансиране от ЕЦБ

08.03.2014 | 12:41 Автор: Елена Кирилова

През следващата седмица европейски банки ще върнат заеми на ЕЦБ за 11,4 млрд. евро – повече от шест пъти над сумата, която се очакваше, съобщава Ройтерс.

Средствата, които банките ще върнат на 12 март надвишава изплатените през тази седмица 3 млрд. евро и e над очакванията за 2,1 млрд.

Това е най-голямото плащане от края на миналата година, когато банките върнаха голяма част от дългосрочните заеми, които ЕЦБ им отпусна в края на 2011 и началото на 2012 г., за да предотврати кредитна криза.

Много банки използваха евтините заеми, за да купят високодоходни ДЦК и изплащането следващата седмица вероятно е свързано с падежирането на краткосрочни италиански ДЦК, коментира Аналиса Пиаза, анализатор в Newedge Strategy.

Скоростта, с която банките изплащат тригодишните заеми се ускори през последните седмици, след като увереността им се възвърна и те започнаха да разчитат по-малко на финансиране от ЕЦБ.

С изплащането на заемите излишните резерви на банките намаляват, като към днешна дата възлизат на 112 млрд. евро – най-ниското ниво от края на 2011 г. В началото на 2012 г. тeзи резерви достигнаха пик от 800 млрд. евро.

Членът на Борда на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви миналия месец, че пазарните участници се адаптират към среда с по-малка ликвидност, завръщайки се към нормалността.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
fallback