България трябва да подобри усвояването на еврофондовете

Познаването на нуждите на икономиката и доброто планиране са в основата на устойчивото развитие, каза председателят на БАУР

06.03.2014 | 09:51 Редактор: Боян Христов
България трябва да подобри усвояването на еврофондовете

България трябва да работи в посока налагане на принципите на устойчиво развитие, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация за устойчиво развитие (БАУР) Константин Илчев.

Една от основните задачи е да се подобри усвояването на еврофондовете. За целта е необходимо компетентните органи добре да познават пазара, технологиите, икономиката и нуждите ѝ, и съответно да развият добра проектна култура.

„Енергийната ефективност е един бъдещ пазар, а във Франция вече работят по проекти в този сектор. Планирането на публичните политики там е на много високо ниво и ние можем да вземем техния пример, за да насочим средствата там, където наистина има нужда“, коментира Илчев.

Относно сферата на обществените поръчки, председателят на БАУР изтъкна нуждата административният капацитет да познава изключително добре процедурите, за да се избегнат съдебни спорове, които са много тежки. Трябва да се избират най-изгодните оферти, които да имат дългосрочен ефект, а не спрямо сегашната практика, която гледа 1-2 години напред, каза той.

„У нас се наблюдава недостатъчна подготовка на административните кадри, тъй като те са затрупани с рутинна работа. Нужно е разработването на добра система за обучаването им по време на работния процес, както е в Западана Европа“, сподели експертът.