Е. Кънев: Правителството засилва начините за корупционни практики

Отмяната на закона за публично-частното партньорство е поредното доказателство, смята експертът

06.03.2014 | 08:52 Редактор: Боян Христов
Е. Кънев: Правителството засилва начините за корупционни практики

Отмяната на закона за публично-частното партньорство е поредният акт на правителството за улесняване на корупционните практики и наливането на пари в свързани лица и фирми, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Евгений Кънев.

Изказването на министър Терзиева, която определи закона като неработещ и рестриктивен, показва абсолютно неразбиране на публично-частното партньорство, заяви Кънев.

Българската икономика е много малка и съответно са малко и проектите, за които може да бъде дадена концесия и чиито инвестициите да бъдат върнати единствено от пазара. Затова е нужен закон за публично-частно партньорство, който да регулира доплащане от страна на държавата, категоричен е Кънев.

Инфраструктурата в България ще се подобри единствено с влизането на частен капитал, тъй като тези пари просто няма откъде другаде да дойдат. Но вместо да насърчава инвестициите чрез ПЧП, правителството ги възпира и проправя път за корупционни практики, смята Кънев.

За пример той даде облагането с ненужни такси на ВЕИ сектора и обсъждания нов закон за обществените поръчки, според който държавата директно ще възлага проекти на фирми без каквато и да е процедура.

„Засилват се вратичките и начините за наливане на пари в поставени лица, а новият закон за обществените поръчки се изготвя, въпреки различията с новата европейска директива“, каза експертът.