Местният добив на природен газ намалял наполовина за 5 години

Въпросът за добива на шистов газ не бива да се решава чрез референдум, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев.

05.03.2014 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
Местният добив на природен газ намалял наполовина за 5 години

Българските политическите представители не осъзнаха каква опасност има обвързаността само с един доставчик след газовата криза  от 2009, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт от Българския енергиен форум Христо Казанджиев. Той допълни, че това важи и за доставките на ядрено гориво, които също минават през Украйна.

„Урокът от 2009 не беше научен. По-лошото е, че и местният добив намаля от около 15% тогава, до около 7% сега,“ коментира Казанджиев. Той изрази надежди, че до нова газова криза няма да се стигне.  

По думите му антикризисен план по отношение на евентуална газова криза е необходим, „както за успокоение на обществото, така и за изясняване на ситуацията“. Експертът допълни, че са необходими спешни мерки в осигуряването на алтернативни източници на газ.

По думите му се наблюдава една тенденция на много обещания и никакви действия и конкретизира, че липсата на активност е у българската страна. Той посочи, че са блокирани много енергийни проекти. В тази връзка Казанджиев заяви, че в Икономическото министерство е подадено заявление, отбелязващо,че в района на Враца е икономическо ефективно и съобразно да бъде разработено находище на шистов газ. Ответна реакция обаче липсавала.
„Винаги се изненадвам от това, че сме готови да пренебрегнем възможностите  заради неоснователни страхове“, подчерта експертът.

Той посочи още, че ако се потвърдят прогнозите за налични залежи на шистов газ, то енергийните потребности в страната могат да бъдат удовлетворени за следващите 20- 25 години.

Според Казанджиев въпросът за добива на шистов газ не е добре да бива да бъде решаван на референдум. По думите му, ако има обществено допитване, хората, ще вземат неинформирано и емоционално решение. Експертът посочи още, че решаването на този въпрос не е от компетенцията на Народното събрание и с него следва да се заемат съответните експертни органи.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
tamita
преди 10 години
Трябва да се стимулира местният добив. Имаме достатъчно ресурси и не си заслужава да ги пренебрегваме и да ставаме зависими от чужденци и от отношенията между политически конфликти. Дано се предприеме нещо повече в тази посока. Сигнализирай за неуместен коментар