Газпром отмени газови отстъпки за Украйна

Решението има чисто търговски характер, твърди Путин

04.03.2014 | 18:07 Редактор: Мариета Иванова
Газпром отмени газови отстъпки за Украйна

Очаквано Газпром реши да отмени от април отстъпката от цената на газа за Украйна, която договори с предишното правителство на страната в края на миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.

„При тези обстоятелства, след като Украйна няма да посрещне задълженията си и да изпълни споразуменията, които бяха достигнати при подписването на допълнително споразумение към договора за предоставяне на отстъпки, Газпром реши да не подновява действието на отстъпката от началото на следващия месец“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер след среща с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Към момента общите задължения на Украйна за руски газ възлизат на 1,529 млрд. долара, допълва Милер. Президентът на Русия Владимир Путин посочи междувременно, че дългът може да набъбне до над 2 млрд. долара.

Руският президент увери, че решението на Газпром да се откаже от намаляването на цената на синьото гориво за Украйна има чисто търговски характер. По думите му руската компания не се връща към старите цени на газа за Украйна, а просто прекратява действието на отстъпката в цената.
Това не е свързано нито със събитията в Украйна, нито с някаква политика, посочи Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза също, че влиянието на украинските събития върху руските пазари е временно.

Политиката така или иначе винаги влияе на пазарите. Парите обичат тишината, спокойствието и стабилността, посочи Путин, коментирайки срива на котировките на руския фондов пазар. Вчера те спаднаха с над 10 процента, а руската рубла рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

Същевременно днес представител на газовия гигант е съобщил по време на среща с инвеститори в Лондон, че Украйна не е спряла да плаща задълженията си към компанията, както и че няма нарушения на транзитните доставки за Европа.

Според Милер обаче Киев е платил само половината от задълженията за доставките през 2013 г. Той напомня, че дългът на Украйна да плати доставките за миналата година в пълен размер не е отменен, въпреки че в края на януари Украйна поиска да отложи плащанията за газ през 2013 г. и началото на 2014 г.

По думите му вчера украинските власти са информирали Москва, че не могат да платят в пълен обем февруарските доставки.

Шефът на Газпром предлага заем, за да може Украйна да си покрие дълговете към компанията. „За Газпром най-прост и ефективен би бил вариантът да се предоставят на Украйна 2-3 млрд. долара за погасяване на дълговете и заплащане на газовите доставки“, коментира той.

Медведев допълва, че Русия може да предостави на Украйна заем в размер на 3,2 млрд. долара за погасяване на дълга за доставения руски газ.

„Това е възможен начин за решаване на този проблем. Аз ще инструктирам Министерството на финансите да оцени всички възможности и трудности и, разбира се – всички рискове, свързани с ниския кредитен рейтинг на Украйна в момента, и другите аспекти на руско-украинското сътрудничество“, коментира Медведев.

Руският министър-председател подчертава, че Газпром трябва да настоява за пълното погасяване на дълговете на украинската държавна газова компания. „Всички, които не плащат за доставените стоки и услуги, трябва да знаят, че ще има неблагоприятни последствия, включително и отмяна на по-ранни споразумения за преференции по доставките“, коментира той.