Стефан Абаджиев: Аутсорсинг индустрията в България се разраства

Факторът консерватизъм все повече намалява, а доверието в подобен тип сътрудничество се затвърждава, смята мениджърът от TELUS International Europe

02.03.2014 | 17:06 Редактор: Ралица Пейчева
Стефан Абаджиев: Аутсорсинг индустрията в България се разраства

Аутсорсинг индустрията в България се разраства, макар и с бавни темпове, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Абаджиев, старши мениджър "Продажби" в TELUS International Europe.

Според него все повече компании избират да възложат на външна фирма работата по даден проект или дейност, тъй като това предполага много по-голяма гъвкавост на ресурсите. „Аутсорсингът давав възможност конкретни процеси да бъдат изпълнявани професионалисти, които да подготвени много по-добре в конкретната дейност, отколкото служителите на фирмата възложител. Много често компаниите, които използват аутсорсинга са по-конкурентни и имат по-добри резултати“, обясни Абаджиев.

По думите му подобна оптимизация на работата все повече навлиза и в България, но пазарът у нас все още не е наситен. „Тук все още липсва достатъчно квалифицирана работна ръка, а именно хората са най-важното нещо за този тип бизнес. В момента около 15 000 българи работят в аутсорсинг индустрията, но реално бройката им би могла да бъде в пъти повече. Най-често фирмите избират да си партнират с външна фирма за някои дейности от сферата на финансите, счетоводството, онлайн търговията, човешките ресурси, счетоводството и компютърните технологии“, добави Стефан Абаджиев.

Според него факторът консерватизъм все повече намалява, а доверието в подобен тип сътрудничество се затвърждава. По думите му този пазар има огромен потенциал, защото е изключително гъвкав и се развива в глобален мащаб.

Припомняме, че преди няколко месеца Министерството на икономиката и енергетиката обсъди с бизнеса и университетите възможности за развитието на аутсорсинг индустрията в България. Ведомството се опитва да въведе нови мерки, така че страната ни да стане по-атрактивна за чуждестранните инвеститори и така в бъдеще да се превърне в предпочитана дестинация за аутсорсинг сектора.