Чобанов отрече да има концентрация на държавни пари в определени банки

Концентрацията на парите на държавните дружества в 3 банки е намалена значително, коментира финансовият министър.

26.02.2014 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Чобанов отрече да има концентрация на държавни пари в определени банки

Няма концентрация на държавни пари в банкитe, отчете финансовият министър Петър Чобанов. По думите му "няма финансова институция, която към края на 2013 година да държи над 18 процента от парите на държавни предприятия". Припомняме, че за да се намали концентрацията на парите на държавните дружества в няколко банки беше приета специална наредба, с която дружествата с държавно участие над 50% и с активи над 3 млн. лв. са задължени да държат не повече от 25% от средствата си в една търговска банка, а самият избор на банка трябва да става на конкурентен принцип.

Концентрацията на парите на държавните дружества в 3 банки е намалена значително, отчете първите положителни резултати финансовият министър Петър Чобанов.
„Като цяло наредбата е постигнала резултатите, които се очакват в нея, тъй като към края на годината нито една финансова институция няма финансова преекспозиция, която да надвишава прага от 18%,” коментира  финансист номер едно. – „В една от банките са 17% от парите на държавните дружества, в другата - 16% и в трета банка - 10%”.

Финансовият министър отчете още, че парите на дружествата с държавно участие в сектор „Енергетика” също са разпределени вече равномерно. Три пъти по-малко средства има и в банката, в която миналата година се оказа, че е концентриран 50% от капитала на фирмите.

"От 66 процента към една банка към 31 март 2013 г. до 21 процента - към края на 2013 година”, заяви Чобанов.

Миналата година по време на служебното правителство на Марин Райков бе приета наредбата, с която се регламентира колко от средствата на държавните дружества може да бъдат концентрирани в една банка. Това стана, след като се оказа, че целият енергиен сектор държи парите си в една банка, което по груби сметки бе около 600 млн. лв.

Репортаж на Лидия Климентова и оператора Радослав Илиев.