Инвеститорите: Бъдещето е пред Европа

Рекорден брой световни инвеститори смятат, че ЕС ще е сред най-добрите инвестиционни възможности през 2014 година. Нейра Чехич от Bloomberg - Лондон, коментира за България Он Еър новината

22.01.2014 | 17:19 Редактор: Делян Петришки
Инвеститорите: Бъдещето е пред Европа

Здравей България.

За повечето международни инвеститори, най-лошото от дълговата криза в Европа премина.

57% от инвеститорите, аналитиците и трейдърите, до които се допита Bloomberg, казват, че проблемите на европейския дългов пазар не се задълбочават.

За пръв път от 2 години, откакто медиата задава този въпрос, мнозинството няма да заложи на разпродажбите. Помните, че именно разпродажбите допринесоха за тревогите около бъдещето пред еврозоната.

А и подобреното настроение се вижда на пазарите.

Облигационният индекс на BofA Merrill Lynch, средната цена за финансиране на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания е намаляла през месеца с рекордни за еврозоната темпове. Разбира се, ако лихвите по дълга, или доходността, пада, то това ще рече, че цената тръгва нагоре, тоест има търсене по тези книжа.

Ирландия пласира дълг по-рано през януари за първи път, откакто излезе от спасителната програма.

Но да се върнем към проучването, където близо половината от анкетираните казаха, че икономиката на еврозоната се подобрява. И този дял също е рекорден за последните 2 години.

40% смятат, че ЕС ще е сред най-добрите инвестиционни възможности през годината.

Някои обаче предупреждават, че в по-дългосрочен план предпазливостта няма да е излишна. Безработицата в паричния съюз остава рекордно висока, като наследство на рецесията.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Еър.