Безработицата на Острова на крачка от целта на BoE

Паундът поскъпна рязко след новината за изненадващия спад на безработицата във Великобритания. Нейра Чехич от Bloomberg - Лондон, коментира новината, специално за България Он Еър

22.01.2014 | 17:15 Редактор: Делян Петришки
Безработицата на Острова на крачка от целта на BoE

Здравей България.

Безработицата на Острова достигна своето най-ниско ниво от близо пет години насам. Тя се понижи до 7.1% от 7.4 на сто. Икономистите залагаха на спад до 7 и 3 десети.

Това ще рече, че нивото на безработицата е само на крачка от изпълнението на заложената от Bank of England цел от 7%, от което ниво банката предстои да започне да покачва лихвите. 

Статистиката притиска и Марк Карни да преоцени своята политика на бъдещи насоки.

Знаете ли, икономисти смятат, че Централната банка ще прецизира политиката веднага щом публикува тримесечния си доклад за инфлацията на 12 февруари.

Стенограмите от заседанията на BoE обаче показват, че членовете на банката не намират за нужно от преждевременно увеличаване на лихвените нива, дори когато прогнозата за безработицата се изпълни „по-рано“ от очакваното.

Но вярват ли инвеститорите на това?

Паундът реагира с рязък скок на новината. Той поскъпна спрямо почти всички водещи свои конкуренти. Лирата удари дори и най-високото си ниво спрямо еврото.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Еър.