Развиващите се икономики плащат цената САЩ да са добре

Миа Саини от офиса на Bloomberg в Хон Конг разказва за това какво се случва с валутите на развиващите се пазари, след като парите се върнаха в развития свят

21.01.2014 | 12:03 Редактор: Делян Петришки
Развиващите се икономики плащат цената САЩ да са добре

Американската икономика се оказва рекордно над прогнозите за последните две години, а това пренасочва инвеститорите обратно към американския долар. Факт, който е голямо предизвикателство за валутите на развиващите се пазари по целия свят, защото с покачването на доходността по щатските облигации, инвеститорите стават все по-малко склонни да рискуват пари, особено с вложения в развиващите се страни. 

Индексът на икономическите изненади на Citigroup достигна през миналата седмица най-високото си ниво от февруари 2012-а насам. Ето тук е другият връх на индикатора. Ако се чудите какви са тенденциите при паричните потоци, познайте какво? Нашите данни на Bloomberg показват, че кошницата от 20 валути на развиващите се пазари падна миналия четвъртък до най-ниското си ниво, откакто бе пуснат индикаторът през септември 2011 година. 

И спадът вече постави на изпитание някои южно азиатски, развиващи се икономики. Погледнете какво се случва с индийската рупия, с индонезийските пари, че и с тайландския бат. Както може да видите, всички те се сринаха. 

Най-лошо е представянето на Тайланд, заради проблемите там, с покачването на напрежението  при антиправителствените протести. Това принуди и чуждите инвеститори да изтеглят повече от 4 милиарда долара от фондовия и дългов пазар, покачвайки риска от фалит на облигационния пазар. 

Разбира се това се случва и като реакция на ФЕД на САЩ, с решението му да намалява рекордните покупки с оглед на подобряващата се американска икономика. А и не само тя, защото подобрение се усеща и в световен мащаб. Непосредствено около процеса на изтъняване от страна на ФЕД, пазарите в Индия и Индонезия реагираха с рязко понижение в средата на 2013-а година. 

И докато бъдещите рискове са още неясни, едно поне е ясно. Клайд Уардел от HSBC казва, че не очаква промяна от сегашната ситуация. Ето и какво смята той: „Картината при нетните потоци към развиващите се пазари е по-скоро със знак минус, а това не е в полза на укрепване на валута“.

Поглеждаме и към долара, който е сред петте най-добре представили се валути за последните 12 месеца, сред парите на 10-те развити държави, следени от Bloomberg. За това време, щатската валута е нагоре с процент и половина.

Виждате, че това е един много тънък баланс. Когато инвеститорите пренасочат парите си към САЩ, цената се плаща от развиващите се пазари тук. Такива бяха Световните тенденции за днес. Аз съм Миа Саини от Хон Конг.