Захарта на тримесечно дъно. Защо?

Колегите от Bloomberg обобщават водещите корпоративни и пазарни новини от Азия

16.01.2014 | 10:05 Редактор: Делян Петришки
Захарта на тримесечно дъно. Защо?

Само ден ни дели от дебютните продажби на Ай Фон от Чайна Мобайл. От компанията вече информираха, че предварителните заявки са за 1 милион бройки. Главният изпълнителен директор на Епъл Тим Кук е в Пекин. През декември двете компании стигнаха до сделка, след месеци на преговори. Други китайски дистрибутори вече предлагат джаджите на Епъл.

Една от водещите китайски компании, които са обвинявани в шпиониране, се отчете. Говорим за Хуауей Технолъджис. Продажбите им са се увеличили с 8% през миналата година, благодарение на смартфоните. Компанията е разследвана в САЩ, заради обвиненията, че е използвана с разузнавателни цели от Китай. Хуауей отхвърля подобни твърдения.

Ще следим и какво се случва с Токио Електрик, защото представеният им план за стабилизиране бе одобрен от кредиторите на компанията и от правителството. Сделката предвижда намаляването на разходите с около 10 милиарда долара и подновяването на работата на два от техните реактори до юли. Атомната енергетика губи все по-голяма обществена подкрепа, но премиерът Шинзо Абе каза, че тя е от ключово значение за съживяването на японската икономика.

На пазара на захар има свръхпредлагане, заради политиката на Индия. Това прати цената на суровината до над три годишно дъно. Индия насърчава износителите на захар,  чрез предоставяне на стимули на производителите. Същевременно Бразилия също отчита рекордно производство.