Рестрикциите на Alibaba няма да повлияят върху биткойнa

Нашият бизнес няма да се повлияе от решението на китайската компания, заявиха от една от водещите борси за търговия с електронната валута

14.01.2014 | 17:43
Рестрикциите на Alibaba няма да повлияят върху биткойнa

Ръководителят на една от най-големите борси за биткойн в света заяви, че забраната на виртуалната валута от китайския гигант в онлайн търговията Alibaba няма да повлияе на неговия бизнес.

Hidden FieldНай-големият онлайн търговец в Китай съобщи през миналата седмица, че блокира разплащанията с биткойни в платформата си Taobao. Компанията също така забрани продажбата на оборудване, стоки и софтуер, използван за "добив" на виртуалната валута.

"Открихме други методи, чрез които да даваме възможност на клиентите ни да влагат пари в нашите борси и да купуват и продават биткойни. Нашият бизнес не се, и няма да се влияе от неотдавнашното решение на Taobao", отбеляза пред CNBC Боби Лий, изпълнителен директор на BTC China.

Действия на Alibaba ca разглеждани от експертите като ответна реакция на предупреждението на Китайската централна банка, която се обяви против електронните пари.

В средата на декември цената на един биткойн се срина с 50 на сто след достигането на рекордните нива от 1 200 долара в края на ноември. Спадът бе продиктуван от решението на китайските власти да забранят на финансовите компании в страната да извършват разплащания посредством криптовалутата.

Доскоро BTC Chinа, която се появи на пазара през юни 2011 г., заемаше първата позиция като най-голяма борса за търговия с електронната валута в света. Решението за въвеждане на такси върху търговията обаче срина платформата до петата позиция в класацията на Bitcoinity.org.

Въпреки това според Лий решението е било правилно. В замяна на таксите компанията въведе серия от мерки за засилване на сигурността, което повиши цялостното глобално доверие в алтернативното разплащателно средство.

В първите минути след отварянето на търговията на Wall Street във вторник цената на един биткойн отстъпва с 1,83 на сто до 911 долара.

Повече за Alibaba вижте в материала на Bloomberg!