fallback

Цената на златото ще се смъкне с 16% през 2014 г.

Основният виновник за понижението на цената отново ще бъде икономическото възстановяване

14.01.2014 | 12:44

Лошата серия на златото, която набра скорост през миналата година, не само ще продължи, но цената на метала може да спадне рязко до края на 2014 г. Такова становище изрази пред CNBC ръководителят на звеното за стокови пазари в Goldman Sachs Джефри Къри.

По думите му цената на жълтия метал ще отстъпи до 1 050 долара за тройунция, или с 16% по-ниско спрямо текущите ниво от около 1 252 долара за тройунция. Кой е основният виновник? Разбира се, икономическото възстановяване.

"Нашето виждане наистина се задвижва от очакването, че икономиката на САЩ ще превключи на втора предавка. По същество, когато си мислиш за скъсяване на златото... това е по същество просто залог върху същественото възстановяване на икономиката на САЩ", отбеляза Къри.

Цената на златото нарасна до рекордни нива в месеците след началото на финансовата криза през 2008 г. Възходът бе стимулиран от ниските лихвени проценти и програмите за подпомагане, реализирани от Федералния резерв.

Цената падна през миналата година на фона на опасенията, които впоследствие се материализираха, че Фед ще започне поетапно ограничаване на покупките си на активи. Въпреки това публикуваният наскоро доклад за заетостта през декември разпали отново инвеститорския интерес към благородния метал.

Къри заяви още, че златото продължава да работи като хедж срещу инфлацията, но просто не се очаква силен инфлационен натиск в следващите няколко години. "През 2014 г. няма да станем свидетели на повторното начало на поскъпването на златото", заяви още той.

По време на ранната търговия на Стария континент във вторник златото поскъпва леко с 0,10 на сто до 1 252,40 долара за тройунция.

Повече за възстановяването на глобалната икономика може да видите в материала на Bloomberg!

fallback
fallback