Негативизмът на Wall Street се пренесе и в Азия

Японският индекс Nikkei 225 изтри цели 3,1% от стойността си след лошите данни за дефицита по текущата сметка на страната

14.01.2014 | 13:20
Негативизмът на Wall Street се пренесе и в Азия

След снощния спад на водещите индекси в САЩ, негативизмът се пренесе и върху азиатските пазари, пише CNBC.

След тридневния уикенд в Япония търговията бе възобновена. Водещият индекс Nikkei 225 изтри цели 3,08% от стойността си до 15 442,40 пункта и бе най-зле представящият се бенчмарк в региона. В Китай Shanghai Composite прибави 0,86% към стойността си до 2 026,84 пункта. Хонконгският Hang Seng е надолу с 0,43% до 22 791,28 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 се понижи с 1,51% до 5 212,05 пункта. Южнокорейският водещ борсов измерител KOSPI отстъпи минимално с 0,15 на сто до 1 946,07 пункта. В навечерието на данните за потребителските цени в Индия основният индекс SENSEX спадна с 0,40% до 21 048,71 пункта.

На инвеститорското настроение повлияха и данните за дефицита по текущата сметка на платежния баланс на Япония. През ноември той е за 5,74 млрд. долара - по-голям от очакваното.

На борсите в Япония акциите на Toyota Motor, Sony и Mitsubishi Electric поевтиняха с над 2% всяка, а тези на Fast Retailing - с цели 5 на сто.

Suntory Beverage обърна тренда и прибави 0,3% към пазарната си капитализация, след новините, че компанията-майка Suntory Holdings купи производителя на алкохолни напитки Beam за близо 14 млрд. долара.

На китайските пазари Sichuan Changhong Electronics прибави почти 10% към стойността на ценните си книги, след като Securities Times съобщи, че производствената стойност на интелигентните домакински уреди на компанията може да нарасне до 1 трлн. долара до 2020 г.

Сред най-печелившите бе Sinopec. Книжата на компанията поскъпнаха с над 4% въпреки новините, че ще трябва да плати обезщетение заради експлозията на тръбопровод от миналата година.

Цената на ценните книги на Great Wall Motor падна с 0,6%, след като автомобилният производител съобщи, че дебютът на новия спортен модел автомобили на пазара ще се забави с 3 дни.

В Австралия водещият индекс S&P ASX 200 записа най-голямото си дневно понижение от три месеца насам. Банките и добивните компании бяха сред губещите. „Големите четири“ банки изтриха по процент от стойността на книжата си.

BHP Billiton затвори със спад от процент, а Atlas Iron се смъкна с 3,6 на сто заради поевтиняването на желязната руда на стоковите пазари.

Forge изтри цели 18% от пазарната си капитализация, като преди това спадът бе от 30%. Компанията обяви, че ще трябва да отпише още 23 млн. долара към първоначално обявените 28 млн. долара за фискалната 2014 г.

В Южна Корея акциите лавираха между печалби и загуби, а износителите се възползваха от по-силната японска йена. Данните показаха, че през декември износът на страната е нараснал със 7 на сто, което е сигнал, че възстановяването на икономиката е по пътя си.

Акциите на Hyundai Motor и Samsung Electronics поскъпнаха с 1% всяка.

Korea Electric Power (KEPCO) прибави над 3% към цената на ценните си книги, след като обяви, че през 2013 г. ще отчете първата си печалба от шест години насам благодарение на самостоятелните си опити да се задържи на крака.