Какво влияние ще има Китай върху суровинните пазари през 2014 г.?

Позитивната тендеция при въглищата и желязото едва ли ще продължи и през предстоящите 12 месеца

13.01.2014 | 13:30
Какво влияние ще има Китай върху суровинните пазари през 2014 г.?

Губейки част от блясъка си през 2013 г., китайската икономика логично е отчела и забавяне на растежа на вноса на повечето промишлени стоки. Това показа проучване на консултантската компания UOB-Kay Hian, според което тенденцията вероятно ще продължи и през тази година на фона на отслабващото търсене и свръхкапацитета.

Целият импорт стоки в Китай е отбелязал отстъпление през 2013 г., като негативната тенденция е подминала само желязната руда и въглищата. Според експертите продължаващият спад в икономиката, съчетан със забавянето на финансирането и свръхкапацитета, ще тежи върху вноса на суровини в Китай дори през 2014 г.

Hidden FieldВносът на желязна руда се е засилил с 10,2% до 819,41 млн. тона през 2013 г. след ръста от 8,4% година по-рано. Въпреки това тенденцията едва ли ще продължи, тъй като растежът на производството започна да намалява през втората половина на миналата година.

Въглищата бяха другата индустриална стока, чието търсене в Китай нарасна през годината с 13,4% до 327,3 млн. тона. И тук обаче перспективите са негативни предвид все по-конкурентните цени на вътрешния пазар.

"Скокът през миналата година се дължеше главно на широкото разминаване между цените на вътрешния пазар и тези на международните борси", посочиха експертите от UOB-Kay Hian.

Вносът на мед е спаднал с 2,3% през годината до 4,54 млн. тона, като се очаква да намалее допълнително в предстоящите месеци. Спадът ще се дължи основно на отстъплението извън енергийния сектор.

"Медта е единственият метал, който се търгува доста над нивото на разходите в дългосрочен план, така че е склонен на консолидация през 2014 г.", се отбелязва още в доклада.

"Въпреки че сме положително настроение спрямо растежа на търсенето на мед от енергийния сектор, което съставлява 48% от общото търсене, ние очакваме забавяне в строителството (26%), домакинските уреди (11%) и транспорта (10%)", твърдят анализаторите.

Що се отнася до алуминия, вносът на метала е спаднал с 17,7% до 0,96 млн. тона през предходната година. Отстъплението при алуминиевия оксид е било още по-силно – с 23,7 % до 3,83 млн. тона.

Според изявленията на повечето високопоставени китайски ръководителите втората по сила икономика в света ще отчете растеж от 7,6 на сто през 2013 г. Резултатът ще бъде над целевото равнище от 7,5 на сто, но ще остане далеч под двуцифрените разширения от 1990 година насам.

Повече за търсенето на суровини може да видите в материала на Bloomberg!