Разнопосочно движение на водещите индекси в Азия

Изтъргуваните обеми бяха ниски, а пазарите в Япония останаха затворени заради национален празник

13.01.2014 | 11:46
Разнопосочно движение на водещите индекси в Азия

В първия ден от седмицата водещите борсови индекси в Азия и региона не намериха ясна посока. Едва днес инвеститорите реагираха на публикуваните в петък данни за трудовия пазар в САЩ. Изтъргуваните обеми бяха ниски, а пазарите в Япония останаха затворени заради национален празник, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite затвори с понижение от 0,19% до 2 009,56 пункта и отбеляза ново 5-месечно дъно. Hang Seng приключи с ръст от 0,19% до 22 888,76 пункта. В Южна Корея KOSPI финишира с повишение от 0,54 на сто до 1 948,92 пункта. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 изтри 0,38% от стойността си до 5 292,08 пункта и слезе до тримесечно дъно.

Индонезийският индеск Jakarta Composite се покачи с 3,15% до 4 389,01 пункта до двумесечен връх заради решението на президента на страната в последната минута износът на мед, желязна руда, олово и цинк да продължи, за сметка на забраната за износ на други полезни изкопаеми.

В Тайланд основният борсов измерител SET нарасна с 1,36% до 1 272,49 пункта, въпреки че протестиращите в Банкок изразиха готовност да блокират града. Недоволните, които започнаха антиправителствената си кампания през ноември миналата година, искат да свалят временното правителството на премиера Инглук Шинаватра.

В Китай Shanghai Composite затвори със спад, макар че инвеститорите пренебрегнаха опитите на регулаторните органи да наложат контрол върху първичните публични предлагания.

Китайският държавен финансов регулатор ще затегне наблюдението си на продажбите на нови акции след вдигането на повече от едногодишната възбрана на новите първични публични предлагания. Представените в неделя нови правила включват внезапни проверки на място на инвеститорите, което е част от усилията на властите за успешна борба с измамите и нарушенията.

Сред най-големите губещи бяха Gemdale и Poly Real Estate. Акциите им поевтиняха с 4 и 2%, съответно, след новините, че при предлагането на нова земя ще се насърчава жилищното строителство, а ще се лимитират проектите за изграждането на бизнес имоти.

В Австралия пониженията за акциите на финансовите компании засенчиха добрите икономически данни. Книжата на National Australia Bank и Macquarie заличиха по процент от стойността си.

През ноември жилищните заеми са се увеличили с 1%. Данните надминаха очакванията на анализаторите. Поради тази причина книжата на компаниите за жилищно строителство Boral и CSR поскъпнаха с 0,6 и 1,5%, съответно. Също така обявите за работа са намалели през декември, което е сигнал за стабилизиране на пазара на труда.

Акциите на компаниите, добиващи и преработващи никел, поскъпнаха след новините за забраната за износ в Индонезия. Western Areas и Mincor Resources добавиха по 9 и 4 на сто към пазарната си капитализация.

Книжата на най-големия телеком в Австралия Telstra поевтиняха с 0,2% след новините, че компанията води интензивни преговори за продажбата на поделението й Sensis на американска компания за частни капитали.

Днес на борсата в Южна Корея Samsung Electronics прибави 2% към стойността на акциите си и така прекъсна четиридневната поредна негативна серия. Акциите на Hyundai Motor и Kia Motors пък поскъпнаха с по 3 и 2% заради увеличеното търсене от чужбина.

Повече за икономиката на Тайланд може да видите в материала на Bloomberg!