Предпазлива търговия в Азия в последната сесия за седмицата

Данните за търговския излишък на Китай и очакваните данни за трудовия пазар на САЩ оказаха влияние на инвеститорите

10.01.2014 | 12:49
Предпазлива търговия в Азия в последната сесия за седмицата

В различни посоки затвориха водещите индекси в Азия. Данните за търговския излишък, които не оправдаха прогнозите, и така очакваните данни за трудовия пазар на САЩ, които предстоят да бъдат публикувани днес, оказаха влияние на инвеститорите. Те бяха предпазливи в последната сесия за седмицата.

Поради тази причина Shanghai Composite отстъпи с 0,71% до 2 013.30 пункта и приключи сесията на ново 5-месечно дъно. Той се оказа най-зле представящия се в региона със седмичен спад от 3%. В Япония Nikkei 225 затвори с ръст от 0,20% за деня до 15 912,06 пункта, но отчете най-лошата си седмица от октомври насам.

Hang Seng се повиши с 0,26% до 22 846,25 пункта. В Австралия водещият индекс S&P ASX 200 се понижи с 0,23% до 5 312,38 пункта. Южнокорейският бенчмарк KOSPI изтри 0,39 на сто от стойността си до 1 938,54 пункта и завърши на 4-месечно дъно за втора поредна сесия.

В Индия SENSEX приключи с ръст от 0,82 на сто до 20 882,88 пункта. Тайландският SET изтри близо процент от стойността си до 1 256,65 пункта заради притесненията на инвеститорите, че политическото напрежение ще спъне икономическия растеж.

Износът от втората по сила икономика в света се е увеличил с 4,3% на годишна база след силното покачване от 12,7% месец по-рано. Вносът от своя страна се покачи с 8,3% спрямо декември 2012 г., ускорявайки се в сравнение с отчетените през ноември 5,3%. Търговският излишък на Китай достигна равнище от 25,6 млрд. долара, отстъпвайки спрямо постигнатия месец по-рано 5-годишен максимум от 33,8 млрд. долара.

„Фактът, че цифрите от Китай не са чак толкова лоши, предполага, че властите няма нужда да разхлабват политиката си, която някои инвеститори не одобряват“, коментира за CNBC пазарният стратег в IG Стан Шаму.

Поскъпването на акциите на Fast Retailing с 3,3% задържа Nikkei на повърхността. Търговецът с облекла на дребно оповести 8,8-процентен ръст в нетната си печалба за периода септември-ноември.

Най-много изгубиха Fanuc и Sony, съответно – 2,8% и 3%.

Китайските автомобилни производители се оказаха губещите на борсите в Китай, въпреки че данните показаха, че продажбите на автомобили са нараснали с близо 16% през 2013 г. Акциите на Dongfeng Auto поевтиняха с 1,4%, а тези на FAW - с 0,6%.

В Хонконг Standard Chartered избуги близо 1,7% от пазарната си капитализация, след като на Лондонската фондова борса акциите на компанията се гмурнаха до 18-месечно дъно заради промените в управленската структура.

В Австралия акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals поевтиняха с 2,5 и 3 на сто, съответно, след като цените на медта спаднаха до 2-месечно дъно.

Книжата на Alumina отстъпиха с 4%, следвайки понижението от 3% в цената на ценните книги на Alcoa от снощи заради разочароващите финансови резултати на алуминиевия гигант.

В различна посока се движеха акциите на компаниите, занимаващи се със строителство на жилища въпреки данните, че продажбите на нови жилища в Австралия са отчели 2,5-годишен връх. Bluescope Steel изгуби 2,6%, докато James Hardie прибави 3%.

Производителите на кораби натежаха на южнокорейския KOSPI. Акциите на Hyundai Heavy Industries поевтиняха с 5%, а тези на Samsung Heavy - с 6 на сто.

Производителят на стомана Posco прибави 0,5% към стойността на книжата си, след като най-накрая получи разрешение от индийското Министерство на околната среда за един от заводите й в страната.

Повече пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!