Азиатските борси останаха под натиск след данните от Китай

Основният въпрос пред китайските лидери е как да се подкрепи инфлацията, без да се повиши предлагането на кредити, коментира анализатор

09.01.2014 | 14:59
Азиатските борси останаха под натиск след данните от Китай

Водещите фондови пазари на азиатския континент приключиха търговията в четвъртък с понижения, като единствено борсата в Австралия затвори на зелена територия. Търговията премина под знака на песимистичните новини за икономиката на Китай.

Инфлацията на потребителските цени в Китай се забави до 2,5% през декември спрямо 3 ​​на сто месец по-рано, предава CNBC. Равнището остана под пазарните очаквания за отстъпление до 2,7% печалба.

Същевременно цените на производител в най-многолюдната страна в света са намалели с 1,4% на годишна база.

"Пазарът изглежда възприе негативно понижението на потребителските цени в Китай, въпреки че централната банка има още възможности за маневри. Основният въпрос, пред който са изправени правителствените органи тук, е как те да подкрепят инфлацията без да повишат предлагането на кредити", заяви Крис Уестън, пазарен стратег в IG.

През вчерашния ден Wall Street затвори колебливата търговия с леки отклонения на фона на публикувания по-рано протокол от последното заседание на Фед. Щатските централни банкери изпратиха ясен сигнал към пазарите, че първата стъпка по свиването на месечните стимули ще бъде продължена в хода на годината.

Междувременно създадените нови работни позиции в САЩ нараснаха над очакванията през декември, изкачвайки 33-месечен връх.

Японският бенчмарк Nikkei падна с 1,50% до едноседмичното дъно от 15 880,33 пункта след подема от близо 2% в предишната сесия. Натискът дойде от подобряването на позициите на йената в основните кръстосани курсове.

Книжата на производителят на конзоли и игри Nintendo поевтиняха с 2,7%. Ден по-рано дружеството отчете ръст от близо 11 на сто с оглед на новината, че Китай временно е вдигнал забраната върху продажбите на игрални конзоли в страната.

Капитализацията на Sony се изстреля с близо 4% след ръст от 6% на листнатите на Wall Street книжа. Главният изпълнителен директор на технологичната компания Казуо Хирай съобщи, че дружеството планира да удвои продажбите на смартфони през следващите две години.

Китайският индекс Shanghai Composite затвори на най-ниското си ниво от август насам заради опасения от недостиг на ликвидност с оглед на вълната от първични публични предлагания. Бенчмаркът отстъпи с 0,82% до 2 027,62 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 излезе на положителна територия, добавяйки 0,16 на сто до 5 324,41 пункта. Данните за продажбите на дребно през ноември надминаха прогнозите, като измерителят нарасна с 0,7 на сто месечна база.

Капитализацията на Qantas се разшири с почти 2% въпреки новината, че кредитната агенция Moody's e понижила оценката си за дружеството до неинвестиционен клас.

Hang Seng изгуби 0,91% до 22 787,33 пункта, докато в Южна Корея Kospi се смъкна с 0,66% до 1 946,11 пункта.