Икономическите данни от САЩ стимулираха долара към 4-месечен връх

Централното събитие от седмицата ще са утрешните данни за заетостта в секторите без селското стопанство

09.01.2014 | 12:59
Икономическите данни от САЩ стимулираха долара към 4-месечен връх

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, формира днес 4-месечен връх заради сигналите за подобрение на трудовия пазар в САЩ. Изнесените вчера позитивни данни подкрепиха очакванията, че американската икономика може би вече е достатъчно силна, за да продължи възстановяването си без патерицата на финансовите стимули.

Доларът се разменя днес срещу 104,87 йени след ръста от 0,6% през последните две търговски сесии. най-търгуваната валутна двойка EUR/USD се търгува в нивата около 1,3590, след като еврото загуби 0,3% от стойността си в полза на щатската валута.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор изпревариха очакванията. При прогнози за нови 200 000 заети статистиката показа 238 000 нови работни места за месец декември, което е най-високата стойност за последната година.

Днес се очаква да бъдат изнесени данните за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица. Има голяма вероятност положителната тенденция в сектора да се запази, ако прогнозите за спад на молбите с 4 000 до 335 000 бъдат потвърдени.

Централното събитие от седмицата ще са утрешните данни за заетостта в секторите без селското стопанство и паралелното проучване за общото равнище на безработицата в САЩ. И тук очакванията са позитивни. Търсещите работа трябва да се намалеят до 7% от трудоспособното население. Това ще е най-ниското ниво на безработица от месец ноември 2008 г.

Публикуваната вчера стенограма от последното заседание на Федералния резерв не успя да отговори на въпроса, с какъв темп Фед ще намалява финансовите стимули през тази година. Все пак, ако възходящият тренд на трудовия пазар се запази, то в края на 2014 г.антикризисните механизми вероятно ще бъдат напълно спрени.

Днес членовете на Европейската централна банка ще преразгледат монетарната си политика. Вероятността от ново намаляване на основния лихвен процент в еврозоната е ниска. По-вероятно е лихвата да остане на текущите 0,25%.