Пазарите в САЩ са в очакване на протокола от заседанието на Фед*

Колебливо начало бележи сесията въпреки позитивните данни за разкритите работни места в частния сектор

08.01.2014 | 17:42
Пазарите в САЩ са в очакване на протокола от заседанието на Фед*

Колебливо начало отчитат водещите индекси на Wall Street, след като вчера се обагриха в зелено след окончателния избор на Джанет Йелън за председател на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите очакват публикуването на протокола от последното заседание на централните банкери с Бен Бернанке начело, пише CNBC. Това ще се случи в 21 часа българско време.

Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,39% до 16 466,27 пункта в началото на сесията в сряда. Широкият Standard & Poor’s 500 изтрива 0,08 на сто до 1 836,49 пункта. Технологичният сектор дърпа индекса надолу, а до момента компаниите за здравни услуги се представят най-добре сред 10-те негови сектора. На старта технологично ориентираният Nasdaq Composite е на плюс с 0,15% до 4 159,34 пункта.

Пазарните участници останаха приятно изненадани от данните за разкритите нови места в частния сектор. Според тях това означава, че данните за пазара на труда от декември, които ще бъдат публикувани в петък, ще бъдат оптимистични.

Заетостта в частния сектор на САЩ се повиши през декември, като работодателите са добавили нетно 238 хил. работни места – най-големият брой от ноември 2012 г., показват данните на ADP (Automatic Data Processing Inc.)

„Американският трудов пазар продължава своето настъпление и през новата година, добавяйки още един аргумент за решението на Бернанке и компания да намалят обема на месечните покупки“, коментира за CNBC главният пазарен анализатор в Interactive Brokers Андрю Уилкинсън.

Акциите на McDonald’s поевтиняват с 0,95% до 95,46 долара и повеждат губещите сред 30-те компоненти на Dow Jones. Причината – инвестиционната банка Wells Fargo понижи оценката си за книжата на веригата за бързо хранене от "надпазарно" представяне до "пазарно“.

Акциите на Twitter изтриват 1,44 на сто от стойността си до 60,59 долара, след като Cantor Fitzgerald коригира оценката за книжата на социалната мрежа.

Книжата на Micron Technology Inc. поскъпват с 9,71% до 23,84 долара, след като компанията оповести тримесечни финансови резултати, които изненадаха приятно анализаторите.

Ford Motor прибавя 1,17% към пазарната си капитализация до цена от 15,55 долара за една ценна книжа на автомобилния производител, след като изпълнителният директор Алън Мълали сподели, че не възнамерява да напуска концерна. По този начин той отпадна от надпреварата за наследник на Стив Балмър за нов ръководител на Microsoft.

Акциите на Microsoft логично поеха в обратна посока в сравнение с тези на Ford. Понижението в началото на сесията е от 1,13% до 36 долара.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през февруари поевтиняват с 22 цента до 93,45 долара за барел.

Фючърсите върху златото отново с доставка пре февруари се смъкват с 0,6% до 1 221,80 долара за тройунция.

Американският долар поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации расте с 4 базисни пункта до 2,986%.

* Информацията е актуална към 17:15 часа българско време.