Щатският долар докосна 5-годишен връх спрямо йената

Американските пари натрупаха значителен аванс в основните си кръстосани курсове през последните няколко сесии

08.01.2014 | 12:34
Щатският долар докосна 5-годишен връх спрямо йената

Американският долар поскъпва спрямо японската йена в сряда по посока на 5-годишен връх преди публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв. Валутният пазар отразява очакванията, че Фед ще продължи с редуцирането на финансовите стимули и през тази година заради признаците на подобряване на щатската икономика.

В средата на миналия месец членовете на Фед гласуваха намаляване на стимулите с 10 млрд. до 75 млрд. долара месечно. Американският долар стана обект на засилен интерес, тъй като по-малкото стимули означават ограничено печатане на нови пари.

През последните няколко сесии щатската валута натрупа значителен аванс в основните си кръстосани курсове. Двойката EUR/USD се търгува днес при 1,3600, което с 2% по-ниско от двугодишния връх при 1,3894, който бе формиран през последната седмица на декември.

Спрямо йената доларът се прицели в най-високата си стойност за последните 5 години при 105,45. Тази сутрин двойката USD/JPY се търгува в нивата около 105,10.

"С оглед на икономическото възстановяване, което потвърждава нашите очаквания, стимулите най-вероятно ще продължат да бъдат намалявани поетапно, като в края на годината се очаква антикризисната програма да спре окончателно", коментира вчера председателят на Фед в Сан Франсиско Джон Уилямс.

Все още обаче най-силната световна икономика остава далече от желаните нива на стабилност. Въпреки подобрението на трудовия пазар общата безработица в САЩ е в критично високи граници. За ноември бяха измерени 6,9%.

Днес ще бъдат изнесени данните на ADP за заетостта в частния сектор. Очакванията са, че през декември са били разкрити нови 200 000 работни места. Това означава, че добрата тенденция от последните месеци ще се запази. През ноември частният сектор назначи рекордните 215 000 заети – най-високата стойност за последната година.