Nikkei изведе Азия от монотонността, добавяйки 2%

Капитализацията на Samsung Electronics се сви с 1% след по-слабите от очакваното тримесечни финансови резултати

08.01.2014 | 12:19
Nikkei изведе Азия от монотонността, добавяйки 2%

Пазарите в Азия не намериха единна посока в сряда, като впечатление направи единствено силния ръст на водещия японски бенчмарк Nikkei 225, пише CNBC.

Търговията в Токио отчете растеж от 1,94% до 16 121,45 пункта. В Корея KOSPI изгуби минималните 0,02% до 1 958,96 пункта. Китайският индекс Shanghai Composite затвори на ниво от 2 044,34 пункта при дневен спад от 0,15%.

По примера на търговията в Сеул водещият австралийски бенчмарк S&P/ASX 200 също се смъкна леко с 0,02% до 5 316,05 пункта. В Хонконг пък Hang Seng затвори с ръст от 1,25% до 22 996,59 пункта.

Книжата на японските производители на потребителска електроника поскъпнаха, след като Китай временно вдигна забраната върху продажбите на игрови конзоли в страната. Капитализацията на Nintendo нарасна с 11 на сто, докато Sharp добави 2,4 на сто.

Shandong Gold и Zhongjin Gold изгубиха съответно 4 и 2,3% след поевтиняването на златото. Пазарната оценка на Baoshan Steel пък се срина с над 3% на фона на отслабването на търсенето на мед.

В Австралия добивните дружества доминираха, водени от добрите данни за износа на желязна руда към Китай, който нарасна с 19,4% на годишна база през декември. По този начин общият размер на експорта за най-многолюдната страна в света се разшири до рекордните 256 млн. тона за цялата 2013 г.

Най-печелившото дружество в индекса обаче беше фармацевтична компания Sirtex, чиято капитализацията нарасна с 15,6% след близо 20-процентовия ръст на продажбите през последното тримесечие.

Южнокорейските акции останаха статични в очакване на заседанието на централната банка в четвъртък. Повечето анализатори прогнозират, че институцията ще запази без изменение основната си лихва с оглед на стабилните перспективи за икономиката.

Samsung Electronics изтри 1 на сто, един ден след като технологичният представи по-слаби от прогнозираното финансови резултатите за третото тримесечие.

Същевременно японските ценители на плодове са все по-готови да платят висока цена за деликатесните продукти. Има обаче един плод, който постави рекорд пазарната стойност. Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!