Ще продължи ли маршът на биковете в Япония?

С 60% ръст Nikkei 225 стана най-силният индекс на развитите пазари за 2013 година, сега въпросът е дали ралито продължава

08.01.2014 | 09:49
Ще продължи ли маршът на биковете в Япония?

Японските акции от доста време се радват на анализи, които сочат растеж, но след повишението от близо 60% през 2013г. всеобщата популярност все повече им се изплъзва.

„Вече се свърши“ заяви Джо Магиър, старши анализатор в австралийския The Motley Fool. “Видяхме вече как се направиха доста лесни пари” каза той пред CNBC. “Неразумна стратегия е да доверяваме на стока, която се е повишила с над 50% през последната година”.

Той не е единственият, който се отнася с недоверие към Nikkei тази година.

„Свалихме рейтинга му до неутрален. Индексът все още може да се повишава, но не и с изпреварващите останалите пазари темпове, които наблюдавахме“ заяви хартмут Исел, ръководител в поделението за управление на активи в UBS.

Все пак, общият консенсус е за още печалби. 34% от фонд мениджърите присъстваха на японския пазар през декември – най-високата стойност от май 2006 г. според изследване на мениджърите на фондове на Bank of America Meryl Lynch.

Признаците на охлаждане обаче са на лице след главоломното издигане на Nikkei, което го превърна в най-добре представящия се водещ борсов индекс в глобален план през 2013 година. Това се случи на фона на очакванията, че японската централна банка ще продължава да поддържа политиката си на евтини пари, което най-вероятно ще отслаби йената и ще подсили акциите.

Инвеститорите все още таят надежда, че Япония ще победи в продължаващата няколко десетилетия борба с дефлацията и замиращата си икономика. „Абеномиката“ - система от политики, представени от премира Шинзо Абе, целящи да дадат свеж старт на икономиката – помогнаха на страната през ноември да достигне до инфлация от 1,2% на годишна база. Това е най-високата стойност за последните пет години.

Обявеният през април план на японската централна банка да започне програма на масивни количествени улеснения изигра ключова роля при повишаването на стойността на акциите и поевтиняването на йената.

„Ако щедрата монетарна политика наистина успее да доведе до реален растеж, говорим за съвсем друга ситуация – тогава ще съм много по-заинтересован“ каза Магиър. „Истината е, обаче, че страната все още има огромен дълг, от който много трудно ще се освободи. Фирмите в Япония също така не се справят особено добре в управлението на капитала“, обяснява той.

Скептично настроените към Япония изтъкват и заплануването увеличение в данъка върху потреблението от 5% на 8% през април. Очаква се то да намали потребителските разходи, което от своя страна ще намали корпоративните печалби.

„Вярваме, че това ще накара японската централна банка да продължи да печата пари“, казва Исел. „Следователно йената ще продължи да спада. В това сме доста сигурни. Има обаче доста икономически пречки, понеже в Япония видяхме доста изтеглено напред потребление. Когато данъкът бъде повишен, ще се появява и пропаст, което ще доведе до несигурност по отношение на якциите.“ каза той, добавяйки, че предпочита да оперира в Япония през валутата.

Дори и тези, които все още са настроени положително към японските акции звучат доста притеснени.
„На Япония не може да се залага дългосрочно.“ заяви Стивън Шеунг, ръководител инвестиционни стратегии в SHK Private пред CNBC.

“Съдейки по това, което виждаме досега от Абеномиката, нито смятаме, че ще увеличи дългосрочната конкурентоспособност на Япония, нито че тя ще внесе някаква фундаментална стойност в икономиката“ каза той.

Той съветва да се купува на японския пазар при хеджиране на йената. „Основната цел на централната банка за 2014 г. е увеличаване на паричните стимули“, което ще увеличи очакванията за инфлация, добавя той.

„Това са обстоятелствата, които ще помогнат на инвеститорите да преструктурират позициите си от японски държавни ценни книжа в японски акции. Стимулите на централната банка също така ще подкрепят по-високите от средното нива на оценка на японските акции“, каза той.

Шеунг обаче ограничава своето участие като планира да се придържа само към дългосрочни акции- къса йени докато Nikkei 225 достигне 18 000 пункта, а щатският долар се повиши до поне 112 йени.

Повече за японската икономика вижте в материала на Bloomberg!