Йената отново е обект на силни разпродажби

Японските пари поевтиняха спрямо долара, въпреки че вчера записаха най-успешната си сесия за последните два месеца

07.01.2014 | 11:07
Йената отново е обект на силни разпродажби

Японската йена отново попадна под натиска на засилените разпродажби и загуби позиции в почти всичките си основни кръстосани курсове във вторник. Опитът за корекция на японската валута приключи точно след три положителни търговски сесии, а интересът към нея отслабна заради данните, че програмата на Японската централна банка за насърчаване на местната икономика чрез финансови стимули дава търсения резултат.

Тази сутрин йената поевтиня спрямо щатския долар, въпреки че вчера записа най-успешната си сесия за последните два месеца. Причината за това е все по-голямата разлика в антикризисните програми между банката на Япония и Федералния резерв. Докато Фед намекна, че може да редуцира прилаганите финансови стимули с по 10 млрд. долара всеки месец, Японската централна банка продължава ускорено да печата пари и да изкупува активи, без да има намерение да отстъпва от програмата си.

Силната дивергенция, която се наблюдава в политиките на двете водещи централни банки ще бъде основен фактор, който ще движи цената на двойката USD/JPY в средносрочен план, като това все повече ще тежи върху цената на йената и едновременно с това ще насърчава интереса на пазарните участници към американската валута.

Днес йената губи 0,2% от стойността си. Един долар се разменя за 104,60 йени, след като вчера се котираше при дъно от 103,91. Йената губи позиции и спрямо еврото, където поевтиня с 0,2% до 142,25. Най-търгуваната двойка EUR/USD се търгува в нивата над 1,3600. Еврото успя да навакса загубите, които вчера го приземиха при двумесечно дъно на 1,3572.

Големият проблем за еврото в момента са последните разочароващи инфлационни данни от еврозоната. Забавянето на инфлацията и колебливия растеж в региона провокираха Европейската централна банка да намали изненадващо основния си лихвен процент до 0,25% през ноември. Ако тенденцията се запази еврото ще стане обект на масирани разпродажби заради вероятността ЕЦБ да приеме нови антикризисни мерки.

Интересни пазарни новини може да видите в материала на Bloomberg!