Позитивните нагласи от САЩ подкрепиха търсенето на долари

EUR/USD формира едномесечно дъно при 1,3572 – най-ниското от 5 декември насам

06.01.2014 | 15:35
Позитивните нагласи от САЩ подкрепиха търсенето на долари

Американският долар достигна най-високото си ниво спрямо еврото за последния месец преди днешните данни за услугите и производството в САЩ, които трябва да подкрепят очакванията, че най-силната световна икономика продължава да набира възходяща инерция, а Федералния резерв е все по-близо до ново намаляване на финансовите стимули.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в нивата около 1,3600, след като малко по-рано формира дъно при 1,3572 – най-високата цена за щатската валута от 5 декември насам. Японската йена продължава да разширява печалбите си в основните си кръстосани курсове, взимайки преднина от 0,4% срещу долара и 0,5% спрямо еврото.

Непроизводственият индекс на САЩ, измерващ активността при новите поръчки на храни, енергия и вноски стоки, се очаква да се покачи до 54,6 пункта за декември от ноемврийските 53,9 пункта, сочат предварителните прогнози на анализатори. Всички стойности на индекса над 50 са сигнал за експанзия в непроизводствения сектор.

В същото време фабричните поръчки за ноември вероятно ще отчетат покачване от 1,7%, след като за предходния месец се свиха с 0,9%, става ясно от паралелно проучване.

"Комбинацията от финансово здраве, по-добър баланс на жилищния пазар, по-малко фискални ограничения и, разбира се, продължаваща политика на монетарни стимули е добра за икономиката на САЩ“, коментира през миналата седмица председателят на Фед Бен Бернанке, чийто мандат приключва на 31 януари.

Според консенсусните прогнози на анализатори Федералният резерв ще редуцира програмата си за стимулиране на американската икономика с по 10 млрд. долара в следващите 7 заседания, за да спре стимулите напълно през декември 2014 г.

Това е добра новина за американския долар, който през последните месеци страдаше от свръх предлагането вследствие на безпрецедентното печатане на пари, с които Фед финансира антикризисната си политика.

За миналата година доларът поскъпна с 3,6% спрямо останалите 9 валути на развитите страни. Най-добро представяне записва еврото с ръст от 8,1%, а на последно място в списъка е йената, която потъна с рекордните 14%.