Акциите на търговците на дребно стимулираха европейските борси

Акциите на британската търговска верига Next скочиха с 10%, а книжата на Telecom Italia поскъпнаха със 7%

03.01.2014 | 22:56
Акциите на търговците на дребно стимулираха европейските борси

Акциите на Стария континент се повишиха в петъчната сесия, като книжата на компаниите за търговия на дребно помогнаха на борсите да отчетат ръстове, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,5% до 1 312 пункта. Британският FTSE-100 прибави 0,2% до 6 731 пункта, германският DAX се повиши с 0,4% до 9 435 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 0,5% до 4 248 пункта.

Акциите на британската търговска верига Next скочиха с 10%, след като тя отчете силен празничен период. Книжата на Marks & Spencer също поскъпнаха - с 3,9%, макар че компанията ще обяви резултати следващата седмица. С 1,4% се повишиха и книжата на AB Foods, която притежава търговеца на дребно Primark.

Акциите на Telecom Italia нараснаха с 6,9%, след съобщение, че испанската Telefonica работи над оферта за бразилското поделение на италианците – TIM Brasil.

Книжата на Remy Cointreau поевтиняха с 2,6%, след изненадващата оставка на главния изпълнителен директор Фредерик Пфланц след само три месеца начело на производителя на коняка Remy Martin и ликьора Cointreau.

“Изглежда се приема, че 2014 г. няма да е добра за световните борси на фона на нарастващите разходи за финансиране, като поради тази причина няма недостиг на продавачи на пазара”, коментира Патрик Лачфорд от Monex Capital Markets.