Негативната нагласа на Wall Street се пренесе и в Азия

В Китай PMI индексът в сектора на услугите записа понижение през декември, а пазарите в Япония останаха затворени

03.01.2014 | 11:48
Негативната нагласа на Wall Street се пренесе и в Азия

В последния ден от седмицата азиатските акции последваха американските, които записаха резки понижения снощи въпреки разнообразните икономически данни за възстановяването на икономиката в световен мащаб. Инвеститорите не бяха много активни и търговията бе вяла, отбелязва CNBC.

Водещите индекси в Китай и Хонконг удължиха загубите за трета поредна сесия. Shanghai Composite се понижи с 1,24% до 2 083,14 пункта и достигна едноседмично дъно, а Hang Seng – с цели 2,24% до 22 817,28 пункта.

В Южна Корея KOSPI спадна с 1,07% до 1 946,14 пункта. Бенчмаркът затвори на най-ниската си стойност от четири месеца насам. Австралийският S&P ASX 200 се сви с 0,33% до 5 350,10 пункта. Борсите в Япония ще отворят в понеделник, 6 януари.

В Тайланд SET 0,52% до 1 224,42 пункта, като регистрира най-ниската си стойност от август 2012. Фокусът са предстоящите парламентарни избори през февруари. Индийският SENSEX е надолу с 0,3% до 20 843,03 пункта.

На настроението на пазарните участници в Поднебесната империя повлия спада в PMI индекса в сектора на услугите, отчетен през декември. През последния месец показателят се е свил до 54,6 пункта от 56 пункта, отчетени през ноември. Все пак индексът остава над границата от 50 пункта.

Разпродажби сполетяха застрахователните компании и посредниците след новините, че местните правителства ще могат да емитират облигации с цел да избегнат неплатежоспособност. Пазарната капитализация на Pudong Development Bank и Citic Securities намаля с 2 на сто.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1%. В изминалата сесия те спаднаха с 5 на сто, след като няколко посредници занижиха очакванията си за финансовите резултати на компанията за последното тримесечие на 2013 г.

Добивните компании бяха губещите на борсите в Австралия. Причината бяха данните за промишления сектор на Китай от вчера, които отчетоха неговото забавяне през декември.

Книжата на Fortescue Metals и Atlas Iron поевтиняха с по 2 на сто.

Цената на златото продължи да се покачва и от това спечелиха австралийските компании, добиващи злато. Kingsgate Consolidated прибави 6%, а Alacer Gold – 5% към стойността си.